Насловна Вијести Хроника Пандора папири: Скривену Блажову фирму частили 108 хиљада фунти!

Пандора папири: Скривену Блажову фирму частили 108 хиљада фунти!

Компанија Вицториа Бридге Финанце Лтд са Британских дјевичанских острва, чији стварни власник је Блажо Ђукановић је 28. јуна 2012. године основала фирму ДГТ Енергy у Лондону. Партнер у том послу му је била компанија Арцола Интернатионал ЛТД, за коју у процурјелим подацима није било информације о коначном власнику
Хрватски консултанти за нафту и гас Ведран Перше и Јасминко Умићевић опростили су дуг од 108 хиљада фунти скривеној компанији Блажа Ђукановића са Британских дјевичанских острва, Вицториа Бридге Финанце Лтд, показују “Пандора папири” и подаци из британског регистра компанија. Фирма коју су њих тројица, преко повезаних компанија, основали у Лондону, искоришћена је за убацивање новца у Блажов офшоре.

Компанија Вицториа Бридге Финанце Лтд са Британских дјевичанских острва, чији стварни власник је Блажо Ђукановић је 28. јуна 2012. године основала фирму ДГТ Енергy у Лондону. Партнер у том послу му је била компанија Арцола Интернатионал ЛТД, за коју у процурјелим подацима није било информације о коначном власнику.

Међутим, након изласка Арцоле, почетком 2015. године. нови сувласници постају Лаyмарсх Инвестментс Лимитед (Лаyмарсх) и Артемис Вентурес Интернатионал Лимитед (Артемис), поново са Британских дјевичанских острва.

Званични власник ових компанија је Пуффин Агенциес Лимитед са Гибралтара – иста фирма која је формални власник компаније која управља трастовима Мила и Блажа Ђукановића.

Сви они дијеле и истог директора, Цламбаке Лимитед и свима се пословна документација чува на истој адреси – у Швајцарској.

Ко су Ђукановићеви скривени партнери?

Документа из “Пандора папира” показују да је прави власник компаније Артемис британски држављанин хрватског поријекла Ведран Перше, док је крајни власник фирме Лаyмарсх Јасминко Умићевић.

У интерном документу адвокатске куће АЛЦОГАЛ се наводи да је Перше прави власник Артемиса.

Умићевић је додатно сакрио власништво тако што је успоставио Лаyмарсх Труст који посједује акције компанија Лаyмарсх и Артемис – партнера Блажа Ђукановића.

Те двије компаније су крајем 2006. године основале фирму Делтагрип Традинг ЛЛП (Делтагрип) са сједиштем у Лондону, која се бави трговином сировом нафтом и нафтним дериватима.

Према подацима из британског регистра компанија, контролу над Делтагрипом има Алвариум Ре Лимитед, а његов власник је Алвариум Инвестмент Лимитед. Управо та фирма управља мрежом која је омогућила Ђукановићима да сакрију своје послове, а која укључује исте изнајмљене директоре и фиктивне власнике као и компаније чији стварни власници су Перше и Умићевић.

Осим тога, Делтагрип је регистрован на истој адреси као и адвокати који су овјерили пасоше Мила и Блажа Ђукановића. На тој адреси налазила се и ДГТ Енергy, фирма коју су Блажо, Умићевић и Перше основали у Лондону.

Токови новца према фирми Блажа Ђукановића

Већ у току прве године, ДГТ Енергy позајмљује око 52 хиљаде фунти од Делтагрипа, у различитим валутама, америчким доларима, фунтама и швајцарским францима, са просјечном каматном стопом од 4 одсто.

Исте те године, 46 хиљада фунти ДГТ Енергy позајмљује свом оснивачу, Вицториа Бридге Финанце Лтд чији скривени власник је Блажо Ђукановић, по каматној стопи од 2 одсто.

У 2014. години ДГТ повећава свој дуг према Делтагрипу на око 68 хиљада фунти, а Блажовој компанији даје додатну позајмицу која укупно износи око 60 хиљада фунти.

Већ следеће, 2015. године, ДГТ Енергy се додатно задужује код Делтагрипа – укупно 103 хиљаде фунти. Занимљиво је да је ријеч о позајмици у америчким доларима, те да је камата смањена на 3.25 одсто.

Истовремено ДГТ даје нова средства компанији Блажа Ђукановића који је средином 2015. године дуговао скоро 88 хиљада фунти.

До средине 2016, дуг према Делтагрипу се смањује за око 22 хиљаде фунти, а ДГТ Енергy узима додатни кредит од 73 хиљаде фунти од компаније Цалдеро Инвестмент.

У том периоду ДГТ Енергy пријављује необично велике губитке по основу конверзије валута од преко 23 хиљаде фунти.

Укупан дуг ДГТ-ја, који нема малтене никаквих прихода, је око 155 хиљада фунти, али та компанија наставља да позајмљује додатна средства Блажовој фирми. Вицториа Бридге Финанце Лтд својој ћерки компанији из Лондона средином 2016. године преко 108 хиљада фунти.

До краја марта 2017, Делтагрип опрашта дуг од преко 65 хиљада фунти компанији ДГТ Енергy којој Блажова фирма и даље дугује исти износ – 108 хиљада фунти.

У наредној години у финансијским извјештајима се не наводе имена компанија, већ само износи узетих и датих кредита. Умјесто назива Блажове фирме, пише да је у питању повезана компанија, а износ дуговања остаје исти као претходне године.

Крајем марта 2019. године, ДГТ Енергy подноси свој последњи финансијски извјештај из кога се види да није платила своје дугове, нити је наплатила своја потраживања.

У фебруару 2020. покреће се добровољна ликвидација фирме и она престаје да постоји у септембру исте године.

Комплетан дуг Вицториа Бридге Финанце Лтд је отписан, потврдили су Блажо Ђукановић и Ведран Перше у одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а.

Ђукановић је рекао да компанија никада није заживјела, нити имала било какву вриједност. Син Предсједника Црне Горе додаје и да је новац који је узет кроз ДГТ коришћен за успостављање бизниса, али да је на крају због неуспјеха у томе и отписан.

“Моја каријера је пошла у другом правцу, и упркос трошковима за успостављање и рад, које никада нисмо повратили, пословна организација је угашена”, рекао је Блажо Ђукановић.

Његов партнер у ДГТ Енергy Ведран Перше нам је потврдио да је та компанија отписала дуг Блажовој фирми јер посао никада није заживио.

“Овај новац није отишао господину Ђукановићу, нити је он од њега имао личне користи. Потрошен је за плаћање почетних трошкова екстерних стручњака – адвоката, рачуновођа итд.”

То би значило да лондонска фирма ДГТ Енергy није плаћала своје трошкове пословања, већ је позајмљивала новац мајци фирми – Блажовој скривеној офшор компанији, која је то радила умјесто ње.

Ни Ђукановић, а ни Перше нису хтјели да открију ко је власник Цалдеро Инвестмента који је такође позамљивао новац њиховој заједничкој фирми. Података о тој компанији нема у процурјелим документима.

Ко су Вердан Перше и Јасминко Умићевић

Ведран Перше је у послу са нафтом још од 1984. године када је радио у хрватској нафтној компанији ИНА као правни савјетник. Већ 1992. био је постављен за директора британске подружнице ИНА (Интер Ина Лимитед) у Лондону. Данас је власник више компанија у Великој Британији и Хрватској које се баве нафтом и гасом.

Перше је директор Централ Еуропеан Оил Цомпанy (ЦЕОЦ) са сједиштем у Лондону, која је још 2010. године радила на нафтним и плинским пољима у Хрватској и Мађарској.

Јасминко Умићевић је у хрватској јавности познат као нафтни консултант, а био је и у надзорном одбору неколико хрватских компанија које се баве енергентима (ИНА-Пројекти и ЛУК-ИНА). Он је до 2020. године био власник хрватске фирме за трговање на тржишту енергије , “Оил анд Гас Цонсултинг” коју је 2020. године од њега преузела Делтагрип.

Подаци из финансијских извјештаја Делтагрипа показују да су Перше и Умићевић преко те лондонске фирме током 2013. године били власници 50 одсто акција хрватске компаније “Терминал Славонски Брод” која је власник нафтних терминала.

Та фирма је била власник и Нафтних терминала Федерације Босне и Херцеговине Плоче (НТФ), али је 2010. године покренула арбитражу тврдећи да је са њом нелегално раскинут уговор. Арбитражни суд у Паризу је 2013. године Терминалима наложио да Делтагрипу исплате седам и по милиона еура или оду у стечај.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...