Насловна Почетна ОВО НАМ НИЈЕСУ ПРИЧАЛИ: ТИХИ, ПРЛЕ И ВАЛТЕР БИЛИ СУ ЧЕТНИЦИ!

ОВО НАМ НИЈЕСУ ПРИЧАЛИ: ТИХИ, ПРЛЕ И ВАЛТЕР БИЛИ СУ ЧЕТНИЦИ!

Мало је оних који знају да су и невероватно популарна ТВ серија „Отписани“ и култни филм „Валтер брани Сарајево“ снимљени на основу стварних догађаја – подвига илегалаца, али не комунистичких, већ четничких. 

Комунисти су потпуно фалсификовали историјске догађаје, тврди Милослав Самарџић, режисер документарног филма „Прави отписани“.

Комбинујући архивску грађу и сведочанства преживелих и породице београдских илегалаца, Самарџић прича причу о потпуковнику Жарку Тодоровићу, „правом Валтеру“, који је, тврди се у филму, основао „јаку мрежу београдских равногорских илегалаца“ и тако постао ноћна мора за Немце који су упорно покушавали да ухвате. Тодоровић је годинама задавао проблеме окупатору у Београду док га нису ухватили са групом илегалаца 1943. и послали у Маутхаузен.

Тодоровић је преживео мучења и логор смрти, да би после рата отишао у Француску и ступио у Легију странаца а касније био примљен у службу у Генералштаб француске армије где је и пензионисан као генералштабни пуковник. На основу Тодоровићевог живота и подвига снимљен је филм „Валтер брани Сарајево“ с тим што је прави Валтер бранио Београд, а не Сарајево.

Самарџићев документарац је прича и о „урбаним герилцима“, студентима и официрима краљевске војске који су се организовали у београдске илегалце и задавали Немцима и љотићевцима главобоље.

Самарџић у филму помиње и „праве Отписане“, махом студенте, чланове Омладинског штаба, међу њима и „правог“ Прлета – Тодора Тадића, команданта илегалне београдске организације Омладински штаб 501 који је био чувен по причању вицева. Ухапсио га је Гестапо и послао у Маутхаузен где је умро 1944.

У документарном филму Самарџић, који је иначе аутор бројних књига о четничком покрету, прича и о оном чувеном гониометру коме је била посвећена цела епизода „Отписаних“. Док су у серији, Прле, Тихи и остали илегалци који су се борили против злогласног Кригера успели да насамаре нацисте, Немце је гониометар довео до четничке радио станице у Булевару Кнеза Александра у Београду, где су ухапсили неколико илегалаца.

Занимљиво је и да је Кригер из отписаних био СС официр Карл Краус, шеф београдског Гестапоа, мада је током Другог светског рата у Београду постојао један Кригер – помоћник команданта логора Бањица, по суровости чувени фолксдојчер Петер Кригер.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...