Насловна Магазин Отворен "Кустендорф", Емир Кустурица: Добродошли у слободне српске планине, Дража Михаиловић је...

Отворен „Кустендорф“, Емир Кустурица: Добродошли у слободне српске планине, Дража Михаиловић је први антифашиста на свијету!

Вечерас је на Мећавнику свечано отворен петнаести по реду Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф који се ове године одржава под слоганом „Раздирућа чудесна лепота стварања“ преузетим из филма Пјера Паола Пазолинија „Шта су то облаци?“, а поводом стогодишњице рођења славног италијанског редитеља.

Након видео-омажа Пазолинију и кратког филма, уследио је и перформанс студената прве године Академије уметности из Београда, класа Милана Нешковића, који су извели етиду физичког театра „Есцапе“, а инспирисану Пазолинијевим делом.

Оснивач и директор фестивала Емир Кустурица отворио је фестивал и том приликом рекао:

Добро дошли у слободне српске планине! Године 1941. антифашизам је из Босне и Херцеговине пресељен на Тару и један човек је ушао у историју тако што је постао први антифашиста. Његова судбина није била тако срећна. Његово име је Дража Михајловић. Ми смо дужни да кажемо да је он први антифашиста на свету.

Ако погледамо ово што смо видели вечерас и замислимо се над тим, можемо да закључимо да смо слободу изгубили.

Како се то десило? Шта се догодило у последњих четрдесет година да ту слободу изгубимо? Како је могуће да је једна перцепција света изгубљена заувек? С једне стране, то је наша посвећеност технологији и тај губитак слободе је у овом Пазолинијевом филму пластично изражен уз помоћ слика људи који су обучени као лутке.

Један народни филозоф рекао је да овце најређе страдају од вукова. Најчешће страдају од пастира. Тако се и наша слобода растопила у перцепцији у којој смо били неопрезни. Последњи губитак слободе догодио се након произведеног вируса ковид 19. Човек који је потврдио да је вирус произведен је убијен, док је Пазолини је убијен зато што је отишао далеко у дубину људске душе.

Данас живимо у времену које можемо назвати невременом. То су зла времена у којима немамо некога као Пазолини да нам осветли пут. Ако је ковид 19 прекинуо за тренутак овај фестивал, ми ћемо се трудити да у будућности померамо термине тако да не изгубимо читаву годину – рекао је Кустурица.

Шта је оно што нас у овом рату који траје у Украјини чека као исходиште тог рата? Шта нас чека и у једној и у другој верзији? Најтежа консеквенца нашег живота данас је то да завршимо на сметлишту као Пазолинијева два лика која су били лутке. Не смемо бити лутке, већ наћи пут до слободе. Четврта индустријска револуција траје у цивилној јединци у нецивилном друштву. Они имају толику аутономију да једни другима не представљају ништа. Шта то значи? То значи – мождани импулси, а то значи, као у овом филму – управљање људском судбином. Сад у САД имамо министарство истине. Зашто имамо такво министарство? Зато што је у фази формирања велика светска влада и њено прво министарство је министарство здравља.

И када у октобру, како кажу, опет проспу ковид, сви ћемо бити под истом капом и све ће нас затварати на исти начин, па ће нас тако проводити кроз кризе попут ове коју су сад произвели са ратом и миром и онда ће нас тако измучене и изморене натерати да пристанемо на губитак личности и добијемо корисничко име.

Њихов план је да нам одузму све што имамо. Слободу су узели. Још треба да нам узму земљу и да нама управљају како желе. Ово нису завереничке, већ реалне приче. Клаус Шваб и форум у Давосу управљају светом и коначни циљ им је да нас све учине срећнима тако што нећемо имати ништа.

Не заборавимо слободу! – рекао је Кустурица.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће „Раста интернешенел“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Мећавник града.

Најновији чланци

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...