Насловна Магазин Отвара се рудник Брсково: Мојковчани неће ново јаловиште!

Отвара се рудник Брсково: Мојковчани неће ново јаловиште!

Рудник олова, цинка и других тешких метала Брсково, надомак Мојковца, ускоро ће поново бити отворен. Међутим, грађани Мојковца са негодовањем су примили ту одлуку, јер како кажу за Дневне новине, неће поновно јаловиште у свом граду.

У руднику Брсково био би отворен површински коп, али и ново јаловиште.

Ових дана се навршава десет година од санације црне еколошке бомбе која је била у нашем граду и ми умјесто да славимо, ми се бојимо да ли ће поновним отварањем трајно бити уништен наш град, рекао је „Дневним новинама“ туристички радник и активиста заштите природних богатстава сјевера Црне Горе Горан Станишић.

Грађани Мојковца тврде да ће ново јаловиште бити отворено између два национална парка, због чега су покренули петицију како би зауставили радове.

Нећемо ново гробље у граду и животима ћемо бранити Бјеласицу. Је ли на помолу нова еколошка катастрофа која пријети грађанима Мојковца сазнаћемо тек кад и ако се огласе они који стоје иза фирме ‘Брсково Мине’, која планира да отвори рудник, рекао је Станишић.

Ова фирма је, додаје Станишић, већ кренула у откупљивање имања.

Посебно је занимљиво како је фирма ‘Брсково Мине’, добила проширење плана експлоатације и то да уђу у зону националног парка и ријека које се сливају у Тару, која је под заштитом УНЕСЦО-а. Е, то треба да буде предмет анализе институција, саопштио је Станишић.

Према његовим ријечима, ново јаловиште би било тачно на мјесту гдје се Бјелојевићка ријека улива у Тару.

У питању је терен гдје се гради ски-центар Жарски, што значи да се одмах остаје без ски-центра, објаснио је Станишић.

Он истиче да Мојковчани упорно траже одговор од надлежних ко је дозволио поновно отварање рудника, али да га не добијају.

Прошла влада им је дозволила да врше испитивања, а садашња им дозвољава да праве површинске копове, да поскидају све што је природа створила, однесу и некоме продају, а нама да остане пустош и јаловина. При томе ће направити највећу еколошку катастрофу у Европи од нашег града, истакао је Станишић.

Додаје да су већ обавијестили УНЕСЦО и још неколико институција.

Једно је сигурно, а то је да ми нећемо дозволити да се радови обављају, закључио је Станишић.

Извршни директор фирме Брсково Мине Ричард Бофи изјавио је раније да ће у бизнис зони у Мојковцу изградити складишта за припрему и сјечење језгра руде, издвојених током истражних радова.

Изабрали смо бизнис зону “Бабића поље” зато што она има све услове који су нам потребни, од услуге и доброг приступа до одличних услова закупа, што је веома корисно за наш бизнис. Намјеравамо да ту радимо наредних 15 година и ово је први велики корак за нас, јер започињемо високобуџетни пројекат у Мојковцу. У објектима у бизнис зони планирамо да запослимо од пет до 15 радника, што ће зависити од развоја посла. Касније, у процесу експлоатације руде запослићемо 400 радника, казао је Бофи.

Најновији чланци

Брука: Због извјештавања кажњен новинар Спасоје Томић!

Због подршке министру правде, људских и мањинских права Владимиру Лепосавићу у Никшићу крајем марта, новинар портала "Национал" Спасоје Томић, прекршајно је кажњен! - Био сам...

Икона Богородице Филермосе у лошем стању: Шрафцигером оштетили оквир!

Икону Богородице Филермске отели су из манастира Острог агенти УДБЕ 1952.г, потом је украден из касе УДБЕ у Титограду највећи -централни драгуљ прије 1978.г,...

Пријетње: Јелена Боровинић-Бојовић поднијела пријаву!

Управа полиције интензивно ради на идентификацији особе која је путем е-маила пријетила министарки здравља Јелени Боровинић Бојовић. Боровинић Бојовић је, како је саопштено, јуче Управи...

Огласила се газдарица, Рајзинг Ранке за свакога по нешто: Сви у парламент и да гласају по савјести, комите кући!

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке позвала је све посланике у парламенту да по личној савјести гласају о иницијативи за смјену министра...

Милу сви сметају, од Срба до ЕУ: Виола фон Крамон потплаћена, јер је шефа ДПС-а назвала “ корумпирним лидером“!

Мило Ђукановић заратио је са функционерима ЕУ. Прво га је известилац Европског парламента за Космет Виола фон Крамон назвала „корумпираним“, а онда је шеф његовог...