Насловна Вијести Култура ОСВЈЕШЋИВАЊЕ СРБА: У Рачи Дом ћирилице!

ОСВЈЕШЋИВАЊЕ СРБА: У Рачи Дом ћирилице!

Варош крај Дрине, која има Парк ћирилице, „Ћириличну баштину”, општинску декларацију о примени националног писма, „Ћириличну бициклијаду”, иде корак даље. Почели су овде, у оближњој Рачи покрај средњовековног манастира, радови на изградњи Дома ћирилице у коме ће бити и први наш музеј ћирилице. Здање бивше школе у Рачи већ реконструишу за ту намену, пројекат суфинансира држава.

Та реконструкција кренула је средином овог месеца. Објекту бивше школе грађевинским радовима потпуно мењају лик: од подова преко фасаде до замене крова и столарије, електро и хидротехничких инсталација, грејања, уградњу опрема за дојаву пожара и заштиту од њега… Рок за завршетак планираних послова је 13. децембар ове године.

Чекају да лава покуља из земље

Држава је за тај значајан подухват, који доприноси чувању и промоцији ћирилице, издвојила 17 милиона динара. Та средства улаже преко Министарства културе, кроз програм „Градови у фокусу” где је општини Бајина Башта определила поменути износ за пројекат „Дом ћирилице”.

– Изградња музеја ћирилице у Рачи је прва фаза у оквиру планираног комплекса Дома ћирилице. Визија пројекта је да на основу историје неговања и очувања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чувања Мирослављевог јеванђеља у манастиру Рача, као и већ предузетих бројних активности у Бајиној Башти на заштити ћирилице, овај Дом буде нова културна институција у корист очувања нашег писма и представљања његове вредности, али и развоја културе и туризма у овом делу Србије – каже о подухвату Синиша Спасојевић, оснивач „Ћириличне баштине” и иницијатор активности на заштити ћирилице у Бајиној Башти.

Део средстава за реконструкцију и претварање старе рачанске школе у музеј ћирилице, као и за потребну пројектну документацију обезбедила је општина Бајина Башта. Радове изводи овдашње предузеће „Хидромакс ББ”, укупна уговорена цена послова у овој фази је око 17,5 милиона динара.

Стари људи су често изложени дискриминацији

Бајинобаштани планирају да у наредном периоду ангажују стручњаке из наших националних институција како би почели да раде на припреми поставке музеја ћирилице. Циљ је да овај простор, уз представљање прошлости националног писма, буде осмишљен да коришћењем савремених метода и дигиталних технологија млађим генерацијама представи потребу сталног коришћења ћирилице, њену лепоту и значај. А кад зграда буде завршена да крене унутрашње опремање, као и партерно уређење изузетно лепог простора поред речице Раче.

– Подршка Министарства културе доказ је да се препознају све активности које последњих година спроводимо у Бајиној Башти на очувању ћирилице. Надамо се да ће држава и у наредним фазама изградње Дома ћирилице подржавати овај пројекат од националног значаја – истиче председница бајинобаштанске општине Весна Ђурић.

Претварањем објекта старе школе у музеј ћирилице употпуниће се културна и туристичка понуда дестинације Тара – Дрина – Бајина Башта, најављују у овдашњој туристичкој организацији и додају: Избећи ће се изражена сезоналност у посети, омогућити кретање нових мултимедијалних садржаја прилагођених савременим трендовима, као и културних рута које повезују више атракција промовишући културно наслеђе. Кроз различите садржаје планиране у Дому ћирилице у Рачи, попут сликарских и вајарских колонија, школа калиграфије, представа, музичких и других програма, значајно ће се обогатити културни живот бајинобаштанског краја.

У овој локалној самоуправи напомињу да је Дом ћирилице круна активности које се спроводе у Бајиној Башти на очувању нашег писма, уједно и жеља да то здање буде нови импулс који ће допринети трајном јачању културе и овдашњем дугорочном развоју.

извор: политика

Најновији чланци

ПРОМАШАЈ ДАНА, АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: У КОМУНИЗМУ СВАКИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОД ДОСТИГАО АПСОЛУТНИ ИСТОРИЈСКИ ВРХУНАЦ!!!????

Након што је прије више од 30 година пао комунизам и након што су откривени злочини које је та идеологија спроводила над бројним народима...

Добој: „Славне српске војводе“!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије...

Богословија: Прослава Светог Александра Невског и Светог Амфилохија Иконијског!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и професора Аполона Алексејевича Мишченка,...

СРАМНО, „ЦРВЕНИ ЦАР“ – ТИТО: Протерао српског краља, уништио српског домаћина, а 279 улица у Србији носи име Броза!

За време своје владавине Тито је владао као "црвени цар". Имао је много вила и одмаралишта, само у свом возном парку имао је 85...

ОБРАЗОВНЕ ДПС МАГЛЕ: Лијеве грешке лијевих скретања!

Пише: Иван Милошевић Као прворазредни скандал објављено је да наши ђаци слабо уче и да су на тестовима у односу на вршњаке из региона на...