Насловна Политика Оливер Вархељи: Не враћамо туђе дугове!

Оливер Вархељи: Не враћамо туђе дугове!

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи стигао је у Црну Гору, а наша држава је од ЕУ добила први испоруку од 2.340 доза Фајзерових вакцина. Вархељи је на конференцији за медији говорио о измјени тужилачких закона и зајму који Црна Гора има код кинеске Еским банке.

Вархељи је казао да ЕУ почиње са испоруком вакцина које је обећала.

Сретан сам што могу да кажем да ће ЦГ добити преко 42 хиљаде доза вакцина. Не само што смо испоручивали маске и респираторе, сада превазилазимо и највећи изазов вакцине. Оне су највећи изазов свуда. Није било лако да ово рашчистимо и ми у ЕУ имамо своје изазове и несташице али овдје смо, почели смо испоруку. И биће доступне у периоду од пет мјесеци. Захваљујем аустријској влади која је била уз нас у веома тешком изазову и захваљујући њима испоручујемо вакцине под европском заставом, навео је Вархељи.

Како је додао, заједно са коваксом испоручују око милион доза Западном Балкану и то је само почетак.

Надам се да ћемо са овим обезбиједити потпуну вакцинацију здравствених радника и најрањивијих група, додаје Вархељи.

Вархељи је одговарао и на питања новинара. Упитан је ли упознат са законом о Државном тужилаштву одговара:

Видим да вакцине нијесу приоритет. Пратимо блиско реформу тужилаштва. Мислимо да институционалне промјене морају и треба да се раде само ако су потребне потпуно и морају поштовати принципе владавине права, казао је он.

Упитан да ли ЕУ разматра модалитете репрогама кредита према кинеској банци, каже да раде да помогну нашој држави око кредитног аранжмана.

Није на нама да разматрамо финансијску ситуацију. Влада нам тражи и замолила нас је за подршку и управо то и радимо али није на нама да плаћамо зајмове. Влада је тражила да размотримо могућност рефинансирања. Још увијек не могу рећи да ли то можемо да урадимо или не и у потпуној смо комуникацији са Владом, казао је он.

Премијер Здравко Кривокапић захвалио је Вархељију и ЕУ и, како је казао, свима који су показали солидарност са Црном Гором.

 

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...

Након вишемјесечних (д)оговарања: Усвојени тужилачки закони, Катнић и Станковић да мало одморе!

Скупштина Црне Горе усвојила је измјене и допуне Закона о државном тужилаштву. За измјене тог закона гласало је 41 посланик власти. У вријеме гласања...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...