Насловна Политика "Око": Политичко преображење, 100 дана власти Дритана Абазовића

„Око“: Политичко преображење, 100 дана власти Дритана Абазовића

Писац Ђуро Радосавовић каже за РТС, поводом пада Владе у Црној Гори, да је Дритан Абазовић „имао петље“ да укаже на синдроме који су важни и да то доприноси помирењу. Доцент на ФПН Милан Крстић оцењује да је Абазовић симболички трасирао пут за цео регион, али да отпада ресетовање Владе и обнављање коалиције из 2020. године. Председник Општине Никшић Марко Ковачевић сматра да оно што су странке добиле на изборима треба прелити у нову владу и да то треба да функционише до неких нових избора.

Влада премијера Дритана Абазовића, после 113 дана рада, постала је део политичке прошлости и то је трећа црногорска извршна власт, смењена за непуне две године.

Писац Ђуро Радосавовић рекао је у емисији Око да су поруке Абазовића, који је у парламенту говорио о појединим фирмама, шверцу цигарета, убиству уредника листа Дан Душка Јовановића – жестоке и озбиљне ствари.

Људи ван Црне Горе не могу да читају између редова шта је ту све речено. Могу да питам зашто то није изнесено раније, али је можда било у плану да се нешто ради на томе, каже Јовановић.

Према његовим речима, Црна Гора је толико огуглала на афере да је заправо ефекат био можда неко евентуално таласање. Радосавовић сматра да је Абазовић „имао петље“ да укаже на синдроме који су важни и да то доприноси помирењу, зато што склања са стола неке људе.

Ако постоје ратни профитери, постоје и антиратни профитери, указује Радосавовић.

„Абазовић симболички трасирао пут целом региону“

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић оцењује да је за шире помирење потребно много више од једног човека, али да је Абазовић на симболичком нивоу трасирао пут у којем правцу би требало ићи да би се помирили народи у целом региону. Подсећа да је Абазовић, као грађанин Црне Горе и припадник албанске националне мањине, потписао Темељни уговор са Српском православном црквом.

Истиче да је то добра порука и најбоље наслеђе Владе, које може да има симболички значај за цео регион.

Четири главне теме, око једне се „развио прави рат“

Крстић наводи да постоје четири теме већ дужи период, у вези са тим како треба водити Црну Гору. Прва тема је идентитетска – однос према Српској православној цркви. Друга је борба против организованог криминала, која је велика и која стоји све време у оптицају на политичком тржишту Црне Горе. Трећа тема, додаје Крстић, јесу европске интеграције, што сви некако покушавају да користе. Четврта тема је однос са бившим режимом, ко кокетира са ДПС-ом, ко сарађује, а ко не сарађује.

Ту се, каже Милан Крстић, развио прави рат. УРА и Демократе имају два наратива, и једна и друга страна има одређену аргументацију.

На грађанима је да процене која је исправнија, каже Крстић.

„ДФ аутентични тумач воље грађана, треба је поштовати“

Председник Општине Никшић, члан Нове српске демократије Марко Ковачевић истиче да је говор Андрије Мандића у Скупштини био историјски и да је показао да је Демократски фронт у сваком моменту био аутентични тумач онога што је воља грађана исказана на изборима 2020. године.

Дритан Абазовић је као премијер успео да уради неке јако битне ствари за кратак период које претходна Влада није успела да уради. То им је плус, али оно што не смемо да заборавимо јесте да су управо Дритан Абазовић и УРА патентирали овакав начин формирања владе. Тако да смо негде сада ресетовали све то и на позицији смо да можемо да испоштујемо оно што је воља грађана, без експеримената које смо имали у претходном периоду, да једноставно оно што су странке добиле на изборима прелијемо у неку нову владу и да то функционише до неких нових избора, каже Ковачевић.

Три сценарија пред Црном Гором

Пред Црном Гором су три сценарија, о којима је говорио и лидер демократа Алекса Бечић. Први је ресет и формирање већине из 2020. године, други је нова влада која ће да припреми изборе, а трећи је сценарио да се избори одрже одмах.

Крстић сматра да прва опција за сада отпада, и да је за то моменат био у дану када се гласало у Скупштини. Радосавовић каже да постоји велика доза ината у односима између покрета УРА и Демократа.

Крстић оцењује да у овом тренутку избори одговарају покрету „Европа сад“, који није заступљен у парламенту, а који је нарастао у последње време, према истраживањима.

Указује и да је питање ко ће победити у надметању покрета УРА и Демократа за један део бирача који евентуално деле.

Ковачевић наводи да из разговора које је имао са представницима амбасада западних земаља у Црној Гори није стекао утисак да они по сваку цену не би дали да Демократски фронт буде део неке Владе.

Када је реч о локалним изборима у октобру, Крстић сматра да избори у Подгорици могу да имају ширег утицаја.

Оцењује да у Подгорици може доћи до смене власти ДПС-а, али да издвајање Зете из Подгорице то отежава.

 

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...