Насловна Политика Огласила се газдарица, Рајзинг Ранке за свакога по нешто: Сви у парламент...

Огласила се газдарица, Рајзинг Ранке за свакога по нешто: Сви у парламент и да гласају по савјести, комите кући!

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке позвала је све посланике у парламенту да по личној савјести гласају о иницијативи за смјену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића. Она је у интервјуу за Нову М, на питање колико је важно да се превазиђе политичка криза, казала и да би у парламенту требало више да се разговара.

Како је навела Рајзинг Рајнке, то је мјесто гдје се размјењују различита мишљења и гдје би све требало да је транспарентно, како би грађани могли да чују како их они које су изабрали представљају.

Тако да, ово не зовем кризом, већ периодом у којем Црна Гора заиста расправља о својој будућности и то је добра ствар у демократској средини, рекла је Рајзинг Рајнке.

Коментаришући предложену смјену Лепосавића након што је релативизовао злочин геноцида у Сребреници, Рајзинг Рајнке је казала да је било тужно и ужасно поглавље у историји Европе када се десио геноцид у Сребреници.

Важно је да не заборавимо, а поготово да не поричемо, да су убијене невине жртве, на грозан начин. То су потврдили међународни судови, власти моје земље, као и друге демократске владе у региону, које су регистровале геноцид са тугом и важно је не заборавити историју, већ учити из ње, навела је амбасадорка.

Она је казала да не коментарише појединце, али говори о институцијама и процесима.

Тренутно је та дискусија у парламенту и ја бих позвала све изабране представнике да гласају по савјести, да отворено расправљају о својим ставовима, прије него што се обрате мени или другим међународним заједницама за мишљење, рекла је Рајзинг Рајнке.

На питање колико међусобно уцјењивање, између Владе и Скупштине по разним питањима, може утицати на пут Црне Горе ка ЕУ, Рајзинг Рајнке је рекла да САД остају потпуно посвећене циљу Црне Горе да постане чланица Уније, да спроведе неопходне реформе и оствари приступно право.

Неки закони о којима се сада дискутује могу побољшати тренутно правно окружење, али уопштено говорећи, са 33 већ отворена преговарачка поглавља са ЕУ закони су већином усклађени и сада је вријеме да се дјелује. Тако да мање су спорни тренутни закони, а више политичка воља и примјена постојећих закона, шта би реформе и приступање ЕУ убрзало, навела је амбасадорка.

Рајзинг Рајнке није коментарисала обавјештајна питања и цурење информација из Агенције за националну безбједност, али је казала да је Црна Гора цијењена НАТО савезница.

Показала је да је способна да своје обавезе испуни током посљедње три, односно четири године, откад је чланство у НАТО-у потврђено. Алијанса је јака и издржљива институција, може се лако носити са малим неравнинама на путу сарађујући са партнерима и ти разговори се настављају, рекла је Рајзинг Рајнке.

Она је, упитана да ли држава треба више да се посвети проблему угроженог црногорског идентитета, казала да је јединство потребно сада више него икада.

Објавила сам коментар у име амбасаде позивајући на смањење тензија и јачање конструктивног дијалога. Нема разлога да Црна Гора не буде мултиетничко друштво, какво сте управо описали, и на које су грађани Црне Горе, које сам ја упознала, поносни, рекла је Рајзинг Рајнке.

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...
video

Данас је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ!

Не само рођење, дјетињство и младост, него и многе касније године живота Светога оца нашега Василија, допуштењем Божијим, остадоше скривени у времену, тек нејасно...

Матија Бећковић о нападима на познатог нобеловца: Фокусирајте се на позитивно! Живио Петер Хандке!

Академик Матија Бећковић рекао је да је нобеловац Петер Хандке на својој кожи осјетио како је Србима, те да је одлуку да буде сапатник...