Насловна Почетна Одвратни НАТО, бацао уранијум и на Београд: Ксенија Тадић добила рак након...

Одвратни НАТО, бацао уранијум и на Београд: Ксенија Тадић добила рак након бомбардовања генералштаба!

БЕОГРАЂАНКА Ксенија Тадић имала је 24 године у време НАТО бомбардовања, 1999. Она је једна од двоје оболелих од рака код којих је судски вештак и професор Универзитета у Риму др Рита Чели утврдила око 500 пута већу количину осиромашеног уранијума 238 него код било ког другог човека на свету.

Тешких метала, нађених у њиховим телима, нема у природи, нити у индустријски загађеним градовима, већ искључиво у пројектилима.

– У време гађања Генералштаба била сам код маме у стану, на 50 метара одатле, у Бирчаниновој улици. Меланом, односно рак коже, дијагностикован ми је годину дана касније – прича Ксенија за „Новости“.

Сина је родила у јулу 2002. године, а већ 8. августа оперисан јој је меланом.

Године 2017. детектоване су ми промене на лимфним жлездама, па су ми прошле године извађене три из препоне. Срећом, било је бенигно. Сада на врату поново имам промене – каже наша саговорница.

У инвалидској пензији је последње четири године, иако има само 45. У здравственом картону броји чак 16 дијагноза: од оштећења кичме и кукова до преживљеног шлога и инфаркта. Убеђена је да је све то последица присуства осиромашеног уранијума и тешких метала у организму. Каже, поднеће тужбу, а новац ће уложити у даље лечење.

НАТО БАЦАО УРАНИЈУМ И НА БЕОГРАД? Ксенија Тадић добила рак после бомбардовања Генералштаба, у њеној крви велике дозе радиоактивних честица
Ксенија Тадић

Осим у њеним узорцима, енормна количина осиромашеног уранијума и тешких метала пронађена је и у узорку пуковника Драгана Стојичића из Београда, који је 200 дана провео у појасу данашње административне линије са КиМ. Он је добио рак трбушне марамице и у међувремену преминуо. Пре тога, Стојичић је поднео прошлог јуна прву тужбу за одштету због обољења од последица НАТО бомбардовања и породица после њега наставља спор.

Рочиште је заказано за 16. октобар, а приложеној документацији биће достављен и налаз др Чели. Уранијум у њиховим узорцима, према уверењу др Чели, кључни је доказ да су грађани Србије 1999. били изложени смртоносном дејству пуњења НАТО пројектила, али показују и да је уранијума било и у пројектилима коришћеним северно од Врања, укључујући и Београд.

Мирјана Анђелковић Лукић, вештак за експлозивне направе, позива се на књигу италијанског адмирала Фалкоа Атанеа, који је истраживао обољења на КиМ, у БиХ и РС, и који тврди да је већина крстарећих ракета у пуњењу имала шипке од осиромашеног уранијума тежине 300 кг. У књизи „Осиромашени уранијум, шта је то“, Фалконе објављује и препоруку коју су добијали амерички војници да се удаље на 500 метара од објекта који је погођен овим пројектилима.

Нису све крстареће ракете имале тег од осиромашеног уранијума, али већина јесте, а тиме је, према неким изворима, гађан и Генералштаб – каже Мирјана Анђелковић Лукић.

– Највећа доза испаљена је на КиМ, затим код Пљачковице (Пчињски округ) и код пет села испод Врања.

Ову опасну муницију пречника 30 мм испаљивали су топови смештени у авионима А10, који су летели на 5.000 до 6.000 метара надморске висине. Према речима др Чели, уобичајено присуство уранијума код цивила је 0,0053 микрограма у литри крви. Код Ксеније Тадић нађено је 2,22, а код пуковника Стојичића 2,29 јединица.

АДВОКАТ Срђан Алексић, који је поднео прву тужбу за одштету Вишем суду у Београду, најављује у октобру тужбу и у име Ксеније Тадић. На јесен, када у Србију дођу др Чели и италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је заступао италијанске војнике, оболеле после мисије на КиМ, а који сарађује са Алексићем, на анализу ће бити послати узорци још 10 цивила из Србије и 10 војника који су боравили на КиМ током бомбардовања.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...