Насловна Почетна "Одбор за спас Зете": Елиминисаћемо дјеловање ДПС-а и УРЕ у нашем крају!

„Одбор за спас Зете“: Елиминисаћемо дјеловање ДПС-а и УРЕ у нашем крају!

Зета јесте добила статус општине, али у Зети од синоћ постоји разочарење због начина на који је то урађено. Наш крајњи циљ јесте био формирање самосталне општине, али не како би се задовољили уски партијски интереси, већ како би се испоштовала воља грађана, саопштено је из Одбора „За спас Зете“.

У крајњем, та воља грађана је била сажета у прихватању амандмана који би гарантовали Зети 24 насеља (22 постојећа уз дио насеља Дајбаба и Кућа Ракића) и опционо Жабљак Црнојевића. Након што смо изказали жељу да све политичке субјекте упознамо са оправданошћу наших захтјева, и након што смо добар дио њих упознали са наведеним, крајњи резултат ове приче је ишао на штету грађана Зете. Ни поменути амандман који се односио на насеља, као ни други амандмани који су били пласирани у циљу побољшања позиције Зете као нове општине у њеној почетној фази, нису прихваћени, чиме је заокружена дугогодишња дискриминација Зете и њених грађана од стране предлагача оваквих законских иницијатива, поручују из овог Одбора.

Овим путем желе да поруче парламентарној већини, на челу са партијама УРА и ДПС, да ће се као грађани потрудити да њихово будуће дјеловање сведемо на минимум, у крајњем и потпуно елиминишемо, када је у питању Зета, а надамо се и цијела Црна Гора, јер посланици који не слушају глас народа који их је ту довео, не треба да буду на тим позицијама.

Морамо прокоментарисати и неозбиљан изговор за најављену ситуацију око референдума у Дајбабама – сигурни смо да се и питање осамостаљења Зете могло ријешити кроз референдум, међутим рокови за остварење политичких циљева нису дали простора за то. Зета ће свакако у наредном периоду радити на томе да оживи своју праву територију, наравно без помоћи поменутих партија који су овим законским решењима ускратили право на то, на начин и у обиму како то грађани буду захтијевали. С друге стране, велику захвалност упућујемо посланицима Демократског фронта, Демократске Црне Горе, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, који су нам током скупштинског засиједања показали како се бори са свој народ. Додатно, поменуто дјеловање и добру намјеру су печатирали својим доласком на мјесто блокаде, као и ријечима које су упутили грађанима Зете, наводе из Одбора За спас Зете.

Напомињу да је позив био упућен свим посланицима из Скупштине, док су се одазвали само они који су препознали значај овог тренутка, и потребу да буду са својим народом. Захваљујемо и представницима покрета Европа сад, који су такође својим присуством дали подршку народу Зете, као и свима који су нам дали пријатељску подршку са различитих адреса.

Обавјештавамо јавност да данас неће бити блокада, као и да ћемо о наредним активностима благовремено обавијестити. Дане пред нама ћемо искористити како бисмо и организовали нови збор грађана Зете, гђе ћемо имати прилику да заједнички донесемо праве одлуке, које ће резултирати кроз наше будуће, како институционално, тако и ваниституционално, ђеловање. О наведеном збору ће такође бити више ријечи кроз неколико дана, додају они.

Понављају и то, да циљ грађана Зете није блокирање саобраћаја, посебно узимајући у обзир да је у току љетња туристичка сезона, као и то да је Црна Гора земља апсурда, и да, како додају, у појединим тренуцима излазак на улице представља једини начин преношења поруке, јер су политички интереси потпуно елиминисали поштовање Устава Црне Горе, закона, као и уопште демократију и институционалне начине реаговања.

С једне стране, извињамо се свим учесницима у саобраћају, посебно туристима, с друге стране исказујемо захвалност полицајцима који су нас пратили у досадашњим окупљањима, уз поруку да ћемо се дружити и у наредном периоду. На крају, завршавамо ријечима којима смо и почели ово саопштење, Зета јесте постала самостална општина, али поручујемо свима сљедеће: Зета није ово што је креирано преко ноћи у Скупштини, Зета је народ који је синоћ био на блокади, и који ће у наредном периоду показати одлучност да заједнички ријеши све актуелне проблеме, како би се Зета вратила правим историјским вриједностима које су креирале данашњу Црну Гору, поручују они.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...