Насловна Фељтони НОВИ ГРАД: Обиљежена 28. годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије!

НОВИ ГРАД: Обиљежена 28. годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије!

У Новом Граду обиљежено је 28 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, једне од најважнијих битака Одбрамбено-отаџбинског рата. Служен је помен погинулим српским борцима и цивилима који су, бранећи своја огњишта и земљу, поразили надмоћнијег непријатеља.

У дводневној агресији Хрватске војске на западнокрајишке општине стадало је 56 цивила. Драгутину Вукојевићу из Равница код Новог Града убијени су супруга и синови – десетогодишњи Данијел и 16-годишњи Милош.

Потомци усташке банде од 41. године прешли ријеку Уну и пјешадијским наоружањем побили у ауту моју породицу – каже Драгутин Вукојевић из Новог Града.

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац каже да је конкретно на тај дан убијено много недужних људи и велики број цивила.

Током одбране западнокрајишких општина погинуо је 51 припадник Војске и Полиције Републике Српске. За злочине Хрватске војске, ни до данас нико није одговарао.

– У другој половини септембра 1995. године ВРС нису суочили само са тзв. Армијом БиХ, ХВО-ом, већ и са регуларном Хравстком војском, са бригадама које су биле обучене од стране НАТО пакта, па и са самим НАТО пактом – истиче в.д. директора Републиког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Полицијске и војне снаге Српске, агресорима су нанијеле тежак пораз.

Захваљаујући посади која је остала на Кули и артиљерији новоградске бригаде, Прњаворској бригади, која је била десни сусјед, ови простори су одбрањени, али и наредних 14 дана Новоградска бригада је имала броубу са петом корпусом – додаје командант Првог батаљона Прве новоградске пјешадијске бригаде Момир Ковачевић.

Командант Прве прњаворске пјешадисјке бригаде Владо Живковић истиче да су тај дан и припадници Хрватске војске претрпили велике губитке.

Морам да кажем ту да су они претрпјели страховите губитке, можда једне од највећих које је Хрватска војска претрпила, захваљаујући добро организованој бригади, захваљујући храбрости бораца и захваљаујући народу, овом цивилнм становништву, које ниједног момента није размишљало да напусти ове територије – каже Живковић.

Нови Град - помен и полагање вијенаца - Фото: РТРС

Одбрана западнокрајишких општина била је једна од кључних битака Одбрамбено-отаџбинског рата.

Прво је био „Коридор“, а ово је била задња, ово је био крај рата, овдје није било поправног и да се нисмо одбранили и да нисмо поразили регуларну Хрватску војску, питање је какав би Дејтон био и да ли би ми данас били на овом мјесту – командант Оперативне групе 10 Војске Републике Српске Момир Зец.

Изасланик предсједника Републике, истакао је да ни 28 година послије рата не јењава страст и жеља наших противника да Српска једног дана нестане.

Морамо, како смо тад били јединстевни и сложни, морамо и даље наставити. Да немамо чврсту Републику Српску, да немамо чврсте институције, управи захваљаујући предсједнику, који сваки дан понавља да су наше институције гарант опстанка и Републике Српске и српског народа – изасланик предсједника Републике Српске Слободан Јавор.

У нападу Хрватске војске насеља и општине претрпјели су велика разарања. Тако је штета у Новом Граду износила 83,3 милиона, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона марака.

извор: ртрс

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...