Насловна Почетна "Никшићки Срби": Кога вријеђа пјесма "Од Главе Зете до града Спужа", треба...

„Никшићки Срби“: Кога вријеђа пјесма „Од Главе Зете до града Спужа“, треба ли да се одрекнемо борбе против Турака!

Група грађана која је у Никшићу 13. јула организовала ауто колону са црногорским тробојкама огласила се саопштењем у којем појашњавају ситуацију спорног дана.

Како наводе, повод за оглашавање им је писање појединих портала, а посебно изјава министра полиције Филипа Аџића који их је назвао “провокаторима”.

Са индигнацијом одбацујемо квалификације министра Аџића који нас је назвао провокаторима, као и писање појединих, хушкачких и екстремистичких портала који су јавности познати по томе што објављују бруталне лажи, непровјерене и нетачне информације, при чему одговорно тврдимо да се ради о њиховој лошој намјери у циљу продубљивања пођела у ионако исувише подијељеном црногорском друштву, наведено је у саопштењу које је потписано са “Никшићки Срби”.

Истичу да су као и претходне године најавили вожњу градским улицама у циљу прослављања 13. јула, Дана државности и Дана устанка народа Црне Горе.

Окупили су се на Тргу Шака Петровића око 18: 30 часова гђе су се нашли и припадници полиције са којима су, како наводе, и претходних дана имали комуникацију везану за наведену вожњу а све у циљу да иста прође у најбољем реду и без икаквих инцидената.

Предлагали су и да помјере термин кретања уколико полиција направи процјену да је то у општем интересу, иако су, кажу, заказали полазак са Трга Шака Петровића у 19 часова, при чему су прихватили сугестију полиције да на челу колоне буде полицајац-мотоциклиста.

– Желимо да напоменемо и да је тачно да су неки од нас пјевали пјесму “Од Главе Зете до града Спужа“ и да не видимо ништа спорно у наведеним стиховима јер се ради о старој епској народној пјесми која говори о догађају из друге половине 19. вијека и јунаштву Вула Никовог Ђалетића који се борио са спушким Турцима. Коме то смета наведена пјесма? Чија осјећања вријеђају њени стихови? Да ли уопште вријеђају или је у питању нешто друго? Треба ли да заборавимо вишевјековне окупаторе на овим просторима? Треба ли да се одрекнемо Новака Рамова, Стојана Ковачевића, Никца од Ровина, Баја Пивљанина и свих других српских (црногорских и херцеговачких) јунака да би нечија сујета била задовољена? Не, то се неће десити- поручили су у саопштењу.

Одмах по доласку чела колоне на кружни ток дочекани смо од групе тзв.комита који су нам се обратили псовкама и увредама, а међу којима је предњачио извјесни Есад Гегић који нам је псовао српску мајку. Тежи сукоб су спријечили припадници полиције након чега је колона наставила кретање. Наглашавамо и то да смо пристали, на сугестију полиције, да у току вожње промијенимо договорену трасу кретања јер је таква била тренутна безбједносна процјена а жеља свих нас је била да све прође у најбољем реду како је, уосталом, било и претходне године– саопштила је ова група грађана.

Након нешто више од пола сата вожње, полиција их је зауставила код управне зграде ЕПЦГ и објаснила им “да је завршен скуп на Тргу Слободе” и да их не могу пустити према кружном току јер се учесници тог скупа разилазе, а подсјећају и да је у саопштењу Управе полиције наведено да је до инцидента дошло након завршеног првог јавног окупљања.

И то су, наводе, прихватили и поново, према упутсвима полицијских службеника, кренули према Тргу Шака Петровића.

При чему су, како тврде, “опет показали толеранцију, знатно скративши планирано вријеме вожње”

– Ту смо се задржали неких пола сата након чега смо се пјешке упутили према центру града желећи да прошетамо и чврсто вјерујући да је претходни скуп завршен и да су се окупљени грађани разишли. На улазу у Манастирску улицу смо прошли пар припадника полиције при чему, наглашавамо, нијесмо добили наредбу о забрани кретања поменутом улицом. У том моменту су почели пристизати припадници полиције који су се ужурбано кретали и схватили смо да нешто није како треба. Дошавши на двадесетак метара од Трга Слободе, из оближњег локала је према нама и припадницима полиције полетјела гомила флаша, пепељара и ко зна чега још, а затим је група хулигана са Трга почела гађати флашама, столицама, камењем(!)… Припадници полиције су чак и том приликом показали максималну толеранцију, иако смо сви били под правом канонадом наведених предмета! Тек након поновљеног напада и уласка у директни сукоб са полицијом, иста је реаговала онако како је, по нашем мишљењу, морала реаговати у самом старту: употребом хемијских и средстава принуде. Ми смо затим поступили по наредби полиције и вратили се назад, на Трг Шака Петровића– истичу у саопштењу.

Питају и очекују одговор од надлежних органа следеће:

Како је могуће да се већ мјесец и по дана упућују пријетње о “ослобођењу“ Никшића од актуелне, народном вољом изабране власти, а да на то нико не реагује? Ко је одговарао за срамни напад на никшићку дјецу на Цетињу? Ко је омогућио да одређене групе данима блокирају саобраћајнице по Црној Гори? Ко је омогућио изношење кафанског мобилијара на улице и затварање истих? Ко су људи који су пријетили Сергеју Ћетковићу и на тај начин спријечили одржавање концерта на Дан државности? Ко су људи који пријете смрћу градоначелнику Марку Ковачевићу? Како је могуће да се на Дан државности на Тргу слободе нађе толико каменица кад сви добро знамо да на истом нема ниједног каменчића? Да ли то значи да је све било унапријед испланирано? Да, тврдимо да је тако.У очекивању одговора на постављена питања закључујемо сљедеће: Црна Гора мора бити дом свих нас. У њој мора бити мјеста за све њене грађане и они морају бити равноправни без обзира на нацију, вјеру, пол или боју коже. Надамо се да ћемо сљедећи Дан државности дочекати заједно, у много бољем расположењу, братској љубави и слози и занемарујући разлике– наведено је у саопштењу.

ТАГОВИ

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...