Насловна Почетна Нико нема што Црна Гора имаде, посљедњи балкански диктатор: Мило одбио да...

Нико нема што Црна Гора имаде, посљедњи балкански диктатор: Мило одбио да Миодраг Лекић буде мандатар нове владе!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић дао је предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине и одбио предлог да Миодраг Лекић буде нови мандатар.

Саопштење рпеносимо интегрално:

СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ

– Госпођи Данијели Ђуровић, предсједници –

На основу члана 84 став 2 и 4 Устава Црне Горе (Службени лист Црне Горе, бр. 1/07, 38/13), подносим

П Р Е Д Л О Г

за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

О б р а з л о ж е њ е

Сагласно члану 95 тачка 5 Устава Црне Горе, консултације о мандатару за састав Владе са представницима парламентарних партија, односно коалиција заступљених у Скупштини Црне Горе, обавио сам 15. и 16. септембра ове године. Разговоре сам имао са:

потпредсједником Демократске партије социјалиста (ДПС) Јевтом Ераковићем, генералним секретаром Александром Богдановићем и шефом клуба посланика у Скупштини Црне Горе Данијелом Живковићем,

предсједником Социјалдемократске партије (СДП) Рашком Коњевићем и његовим замјеником Бориславом Бановићем,

потпредсједником Социјалдемократа Црне Горе (СД) Борисом Мугошом и генералним секретаром Милошем Челановићем,

предсједником Бошњачке странке (БС) Ервином Ибрахимовићем и потпредсједником Дамиром Гутићем,

предсједником Албанске алтернативе (АА) Ником Ђељошајем,

предсједником Форце Генци Ниманбегуом,

предсједником Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмедом Зенком,

предсједником Демократске партије (ДП) Фатмиром Ђеком и

предсједником Либералне партије (ЛП) Андријом Поповићем и Генералним секретаром Есадом Шаиновићем.

Позиву се нијесу одазвали представници Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе (ДЕМ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА.

Предлог да се мандат за састав Владе повјери господину Миодрагу Лекићу, који ми је јуче у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио господин Андрија Мандић нијесам могао да прихватим, јер сматрам да се за то нијесу стекли сви неопходни услови. Јавност је од стране појединих представника партија који су учествовали у конституисању тог предлога обавијештена да је он добио само вербалну подршку, и да потписе подршке нијесу дали посланици УРА, СНП и ЦИВИС. Подсјећам да су приликом одређивања мандатара за састав 42. Владе (Здравко Кривокапић) представници три побједничке коалиције („За будућност Црне Горе, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“) учествовали у консултативном процесу и приложили потписе подршке већине од 41 посланика. Такође, приликом одређивања мандатара за састав 43. Владе (Дритан Абазовић) политички лидери већине од 46 посланика су учествовали на консултацијама код Предсједника државе и недвосмислено најавили подршку избору Владе, што је до у нијансу потврђено на сједници Парламента. Једино овог пута лидери коалиције који тврде да имају већину нијесу се одазвали на консултације. Нијесу приложили ни потписе већине посланика, а позивају се на претходно искуство које је сасвим другачије.

Дакле, нијесам стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу која би понудила рјешења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану. Посебно на безбједносном, имајући у виду актуелну кризу у Европи изазвану агресијом Русије на Украјину, која има несумњиве импликације на безбједност Западног Балкана.

Супротно, сматрам да не постоји политичка сагласност о формирању Владе (о чему свједочи и саопштење Грађанског покрета УРА, једног од конституената наводне већине, с јучерашње сједнице Предсједништва), што доживљавам као намјеру да се даље троши вријеме у којем би се наставили преговори о диоби ресора у Влади и „мјеста по дубини“, док би за то вријеме држава додатно била урушавана.

На основу наведеног, разговора које сам обавио, чињенице да су представници партија које сам навео игнорисали позив за консултације, и неубједљивог предлога који сам добио, а који је јавно доведен у питање и од стране појединих представника странака које тврде да имају већину, обавјештавам Вас да је консултативни процес јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбиједио подршку у Скупштини Црне Горе за састав 44. Владе Црне Горе.

Стога, сагласно уставним овлашћењима, подносим Предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

Сматрам да је то најоптималније рјешење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност организовања пријевремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор Владе која ће ђеловати у пуном капацитету. Регионални и глобални контекст, као и политичко-безбједносни изазови, економски и финансијски проблеми са којима је суочена Црна Гора, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима, захтијевају компетентну, одговорну и ефикасну Владу која ће даноноћно бити посвећена њиховом рјешавању.

Вјерујем да се до такве Владе може доћи једино одлуком грађана на изборима.

Полазећи од наведеног, на основу члана 90 став 4 Устава Црне Горе и члана 128 став 5 Пословника Скупштине Црне Горе, користим уставну могућност и подносим захтјев за сазивање Скупштине Црне Горе 27. сазива на сједницу Једанаестог ванредног засиједања у 2022. години, на којој ће тачка дневног реда бити Предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине.

Користим прилику да подсјетим да је пред свим парламентарним партијама и Скупштином Црне Горе обавеза да се у најкраћем року изврши избор чланова Судског савјета и судија Уставног суда, и тако превазиђе институционална криза у правосудном систему, што је на линији испуњавања обавеза из поглавља 23 и 24 и достизања жељене динамике у преговарачком процесу са Европском унијом.

Подгорица, 20.9.2022. године

Мило Ђукановић

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...