Насловна Вијести Хроника Ни након три године: Не зна се ко је стајао иза портала...

Ни након три године: Не зна се ко је стајао иза портала „Удар“, спор заказан за јануар!

Немоћ државе и надлежних институција најбоље се показала немогућношћу да ни након три године открију ко је стајао иза портала Удар, који је на најприземнији начин таргетирао као шпијуне и сараднике разних служби тужиоце, бивше војне и полицијске функционере, свештенике, НВО сектор, политичаре, али и новинаре. Свим таргетираним особама је заједничко било то што су били критичари политике ДПС-а.

Минiстарство културе и Агенција за електронске медије пребацивале су одговорност једна на другу, не нудећи ниједан ваљан одговор на питање – Зашто нису реаговали на вријеме, већ су пустили да се мјесецима објављује компромитујући материјал на нерегистрованом порталу, без импресума, адресе и контакта.

Оправдање које је стигло било је штуро. Наиме, институције су се правдале да нису ништа предузимале јер портал није био регистрован. Из овога јасно произилази или немоћ државних институција или скривена подршка оваквим пројектима. Просто речено, институције шаљу поруку да сјутра свако може направити нерегистрован портал, износити разне лажи, а да за то не мора да одговара.

Чак ни након формирања нове власти ништа конкретно није урађено да се открије налогодавац гнусног портала. Тадашњи потпредсједник Владе, а данас премијер, Дритан Абазовић рекао је на једној прес конференцији да постоје докази о повезаности овог портала са бившим руководством Агенције за националну безбједност, али до данас није било никаквог помака у овом случају.

Портал Удар како је дошао, тако је и експрено нестао. Домен је закупљен из Румуније, а закупац се потрудио да сакрије сваки податак, па чак и за хостинг. Постављен је на интернет уз помоћ алата за анонимни хостинг wеб страница, као што су Њалла (који као средство плаћања користи Битцоин коме се не може ући у траг) и ЦлоудФларе. Ови алати намјенски чувају идентитет власника сакривањем информација о закупцу домена и хостинга за страницу (wхоис).

Све ово говори да је неко плански и технички веома прецизно повлачио сваки корак. Међутим, држава има механизме да уђе у траг картици са које је закупљен домен, као и низ других механизама, који засад нису искоришћени.

Овај портал је посљедњи текст објавио на дан парламентарних избора 30. августа 2020. године. Тада је изнио сазнања да опозиција спрема одређени „паклени план“, те да ДПС побјеђује на изборима.

План подразумева да се до краја гласања, приказују разнноразне неправилности. Биће ту доста и разних лажних грешака приликом гласања, а све са намером како би затрпали Државну изборну комисију и бирачке одборе са неким неоснованим притужбама, пошто изборни дан пролази прилично мирно, написано је на порталу Удар.

Већ пар дана након избора, портал је угашен.

Данас домен удар.ме је понуђен на продају и кошта 280 евра.

Иако је таргетирано на стотине особа, засад је један конкретан случај пред судом. Наиме, један од таргетираних на порталу Удар, тужио је државу и Минисарство културе и медија (раније Министарство јавне управе) тражећи 20.000 евра за претрпљену неправду, јер је због објава на порталу има низ непријатности, па чак и да му је живот доведен у опасност због објава у којима јетаргетиран као сарадник службе, што је демантовао.

Заступник у том поступку, адвокат Никола Ангеловски, потврдио је порталу АДРИА да се поступак и даље води, те да је наредно рочиште почетком јануара.

Чланом 59 став 3 и чланом 60 Закона о медијима од стране тужене стране је изостао надзор над спровођењем мјера које је тужена могла да предузме у вршењу надзора према порталу Удар, јер је била у обавези да вршећи своја овлашћења дјелује у интересу јавности, на начин да употребом својих овлашћења онемогући даље објављивање ове електронске публикације, али и да предузме мјере ради утврђивања власника и лица која су уређивала њен садржај, истакао је Англевски у тужби.

Извор: адриа

 

Најновији чланци

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Маида Горчевић позвала Ивана Вуковића: Растаните се од фотеље и признајте вољу грађана!

Члан Предсједништва Покрета "Европа сад" Маида Горчевић позвала је Ивана Вуковића да се испоштује изборну вољу грађана Подгорице од 23. октобра и престане да...