Насловна Политика Небојша Медојевић: Здравко и Милојко незаконски задужили државу, кривично да одговарају!

Небојша Медојевић: Здравко и Милојко незаконски задужили државу, кривично да одговарају!

Пише: Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене и један од лидера ДФ-а

Нема никакве дилеме да је емисија државних обвезница у децембру 2020. спроведена незаконито и да постоји основана сумња да су Криви и Мицкеј починили више тешких кривичних дјела на штету имовине и интереса државе Црне Горе. Имајући у виду да се ради о читавом низу међусобно повезаних и координираних активности и одлука, које су се одвијале у дужем временском интервалу, јасно се уочава предумишљај и организовано дјеловање више међусобно повезаних лица, са јасним мотивом – стицање противправне добити на штету имовине државе Црне Горе.

Најзначајнији елемент бића ових кривичних дјела је чињеница да Влада НИЈЕ ДОНИЈЕЛА НИКАКВУ ОДЛУКУ о задуживању државе путем обвезница, па самим тим те обвезнице у формално-правном смислу и не постоје као облигација државе Црне Горе.

То се јасно види из хронологије догађаја:

1. Приватно лице Милојко Спајић, 23.11. (по сопственом признању) без икаквих овлашћења, ступа у комуникацију са актуелним министром финансија Дарком Радуновићем и у име и за рачун државе Црне Горе почиње активности и припреми највећег појединачног задужења у историји Црне Горе.

Постоји основана сумња и признање самог министра да је као неовлашћено лице, у периоду 23.11. – 04.12. се лажно представљао и договарао директно, без јавности и конкурентских процедура, пословне аранжмане са инвестиционим банкама и адвокатским канцеларијама, и тим уговарао финансијске обавезе државе у вишемилионским износима.

Неовлашћено заступање и лажно представљање представљају кривична дјела која су у стицају са дјелима преваре у пословању, фалсификовања чине органско биће кривичног дјела организованог криминала.

2. Без одлуке Владе, грађанско лице Милојко Спајић, у периоду 23.11. – 04.12. ступа у комуникацију са више приватних лица, представника инвестиционих банака, консултантских кућа и адвокатских канцеларија и са њим уговара и склапа аранжмане у име и за рачун државе Црне Горе, и ако за то нема никаква овлашћења. Без одлуке Владе, без тендера и јавних процедура, непосредним преговорима и у тајности, грађанин Милојко Спајић, уговара вишемилионске послове за инвестиционе банке.

Милојко Спајић је постао министар тек 4. децембра 2020., а послове са инвестиционим банкама и адвокатским канцеларијама је договарао много раније него што је постао министар. Дакле као неовлашћено лице. Уговарање послова консалтинга и савјетовања око задужења и емисија обвезница је дефинисано Законом о јавним набавкама, којим је Министарство финансија дефинисано као обвезник закона. То значи да се свака јавна набавка у области консалтинга и савјетовања мора спроводити у јавним и конкурентским процедурама. Спајић је дао посао инвестиционим банкама, директном погодбом и то преко својих личних познаника, од кога су банке и адвокатске канцеларије и непознати субјекти, зарадили провизију од преко 5 милиона евра.

Свака озбиљна истрага веома брзо дошла до доказа о комуникацијама чланова ове организоване групе у времену од 23.11. 2109. до 09.12.2020. године јер су биле интензивне и за њих постоје и свједоци из Министарства финансија и Централне Банке.

Државна Ревизорска Институција у извјештају о ревизији завршног рачуна буџета за 2020. годину је утврдила да је држава Црна Гора за ову, тајну али организовану транскацију, платила банкама, адвоктима, али и непознатим субјектима износ од 5.098.864,31 евра.

Колико је новца од ове суме добио Милојко Спајић, за додјељивање овог посла унапријед изабраним фирмама и банкама, без тендера и јавног оглашавања, на шта је био обавезан Законом о јавним набавкама?

3. Да је грађанин Милојко Спајић већ склопио дилове са инвестиционим банкама око овог посла, јасно се види из дописа који Министарство финансија шаље 31.11.2020. Комисији за хартије од вриједности којима се Комисија обавјештава о намјери Владе да се задужи од 500-700 милиона евра. У том тренутку НЕ ПОСТОЈИ ОДЛУКА ВЛАДЕ о задужењу и емисији обвезница. НЕ ПОСТОЈИ ни одлука Владе о избору савјетника, адвоката нити ОДЛУКА о прихватању уговора са тим субјектима. НИШТА!

Допис потписује актуелни Министар Финансија у Влади Душка Марковића, Дарко Радуловић?!!!!

Треба ли јаснији доказ да су Криви и Мицкеј од самог почетка у тијесној сарадњи са ДПС-ом и да су нам дјелови Цркве подметнули ДПС кукавичја јаја.

Министар Радуновић у свом допису од 30.11.2020. већ “зна” да ће се транскација реализовати преко Банк оф Америка, Цитy гроуп, Ерсте банк, Социете Генерале.

Министар Радуновић у свом допису нигдје не помиње Одлуку Владе о задужењу. Емисија обвезница ће се реализовати “под условима и на начин предвиђен УГОВОРИМА које ће држава закључити са наведенима банкама…”

Да се ради о добро организованој завјери, на штету имовине и интереса државе Црне Горе у циљу стицања противправне користи, најбоље говори и податак да је овај допис датиран на 30.11.2020. године, али да је у Комисији за хартије од вриједности “стигао” тек 07.12.2020. године.

Нова Влада на сједници 07.12.2020. године није разматрала нити донијела ниједну од неоподних Одлука за реализацију ове трансакције:

1. Предлог Одлуке о задужењу државе за 750 милиона евра коју треба да усвоји Скупштина,
2. Одлуку о емитовању обвезница (са износом камате коју ће држава платити купцима),
3. Одлуку о прихватању Проспекта и пратеће документације,
4. Одлуку о избору инвестиционих банака аранжера обвезница и других субјеката у трансакцији (адвокатска кућа, фискални агент, агент платац, регистратор…) и склапању Уговора са њима,
5. Одлуку о јавном позиву за упис обвезница.

Најновији чланци

Отказано традиционално пливање за Богојављенским крстом у Подгорици

Црквена општина подгоричка Митрополије црногорско-приморске саопштила је данас да ће, због тешке епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона и неколико хиљада обољелих у Црној Гори,...

Управа храма Христовог васкрсења: Вандализам никоме није добро донио!

Саопштење управе Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици Порука непримјерене садржине исписана је на цркви Вазнесења Господњег поред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Старјешина Саборног...

Владимир Мартиновић, Демократе: Мањинска влада понуда за сарадњу с ДПС-ом!

Мањинска влада, коју је посланицима јуче предложила коалиција Црно на бијело као модел изласка из политичке кризе, понуда је за сарадњу ДПС-у, сматра потпредсједник...

Здравко ревидирао: Сада предлаже реконструкцију министарстава, али и изборе у мају! Мањинска влада превара!

Премијер Здравко Кривокапић рекао је да је мањинска влада, предложена од дијела парламентарних субјеката, превара. Он је казао да маске морају да падну до...

Клацкалице и политички мачори: УРА фатална за Србе или Србима само Србин помаже!

Пише: Иван Милошевић Мале странке, барем оне које су у парламенту, већином су антисрпске. Има их прегршт у данашњој опозицији, има их и у позицији,...