Насловна Почетна Небојша Медојевић: Мила и Лазовића нема ко да ухапси, уговор са црквом...

Небојша Медојевић: Мила и Лазовића нема ко да ухапси, уговор са црквом чекаће одобрење Ђукановића!

Предсједник Покрета за промјене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић казао је, гостујући на Јутарњем програму Хепи телевизије, да је добро што је дошло до посјете премијера Дритана Абазовића Србији и да треба релаксирати односе који су били непријатељски док је Мило Ђукановић био на власти.

Те посјете су биле врло ријетке, али је сад проблем што је у посјету дошао политичар који је премијер Владе коју је направио са странкама које Србију доживљавају и даље као непријатељску државу, СПЦ као окупациону, а српски народ у Црној Гори као реметилачки фактор. Питање је зашто је Дритан Абазовић направио Владу са њима, а није је направио са ДФ-ом и Демократама, јер би тад та Влада имала изборни легитимитет. Онда би било сасвим нормално да та Влада приступи дефинисању односа између Србије и Црне Горе на једном сасвим новом нивоу, казао је лидер ПЗП-а.

Медојевић каже да би Влада требало да потпише низ билатералних споразума који се тичу заједничких граница, царина, здравства, школства…

Срби у Црној Гори су аутохтони народ и морају имати сва права у Црној Гори. Добро је да је Абазовић дошао. Ако се потпише Темељни уговор, а сматрам да се то неће брзо десити, то ће ипак чекати дозволу Мила Ђукановића. Он ће или трговати са међународним фактором или куповати вријеме или ће срушити Владу. Неће ићи то баш тако лако, казао је Медојевић.

Кад су црногорске политичке елите у питању, каже Медојевић, увијек се мора узети у обзир утицај амбасада, који нигдје није снажнији него у Црној Гори.

Ђукановић је такође био изложен притиску на самиту НАТО-а у Мадриду да је неприхватљиво, чак и за НАТО, да се једна традиционална вјерска заједница третира на тај начин. Међутим, ако Ђукановић покаже слабост према својој екстремној шовинистичко радикалној мањини у ДПС-у, они ће бити јако незадовољни. Они већ јесу незадовољни што Ђукановић већ није позвао присталице на демонстрације и барикаде. Ипак, он стоји иза тих протеста. Кад он то не контролише, онда се организује протест на који дође 30 људи, навео је лидер ПзП.

Медојевић сматра да ће све ово резултирати или падом Владом или одлагањем свих избора, чекајући да се деси неко чудо. Казао је и да је посјета Абазовића сигурно под утицајем страног фактора јер Абазовић долази из странке коју је основао концерн Вијести који је купио Драган Ђилас и да увијек треба рачунати на тај утицај.

-Проблем је следећи. Абазовић има тај проблематичан карактер да свима каже – може. Сад, кад је неки страни фактор рекао Абазовићу да пође у Србију, он ће наравно рећи да може. То је у политици немогуће јер постоје конфронтиране идеологије, а та политика није добра и довешће до тензија. То што сам ја говорио сад уочавају колеге из Црне Горе, па и колеге из ДПС-а, јер нема никога да га није обмануо неколико пута, чак и кад је био потпредсједник Владе Здравка Кривокапића, гдје су у тандему били идеални за лагање, каже Медојевић.

Лидер ПЗП-а додаје да је Абазовић сад кренуо путем гдје нема назад и да морамо видјети хоће ли се потписати Темељни уговор и хоће ли проћи на Влади, а ако се то деси – то, према његовим ријечима, значи капитулацију ДПС-а.

Медојевић наводи да је Ђукановић јуна 2019. године пуштен низ воду када је покушао да прошверцује 20 тона кокаина у САД.

-Од тог тренутка Ђукановић постаје нежељени терет из прошлости. Нажалост, наша служба нема моћ да га ухапси и да га процесуира. Сјећате се кад сам рекао у Вашој емисији за Лазовића – нема ко њих двојицу да ухапси. Полиција је лојалнија њима него Црној Гори. Међународна заједница је сад почела јавно да објављује те доказе јер су видјели да Црна Гора нема капацитета, а они тако штите своје интересе. Сад се иде у политички притисак. Хипотетички – ако Ђукановић потпише Темељни уговор, Ђукановић капитулира, закључио је он.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...

ДФ предао листу за Подгорицу: Носилац Јелена Боровинић-Бојовић!

Демократски фронт "За будућност Подгорице" предао је вечерас одборничку листу на челу са носиоцем Јеленом Боровинић Бојовић. У коалицији су Нова српска демократија, демократска народна...