Насловна Политика Небојша Медојевић, годину дана послије: Здравко доведен да спријечи елиминацију ДПС-а и...

Небојша Медојевић, годину дана послије: Здравко доведен да спријечи елиминацију ДПС-а и да се не суочимо са злочинима комунистичког система!

Влада Црне Горе није разумјела која је њена улога нити је схватила у којем историјском тренутку ступа на сцену, казао је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

Ништа нису урадили од онога што је један пост тоталитарна влада морала да уради. Имали су дужност да учине врло конкретне реформске кораке, нарочито што то раде 30 година касније у односу на неке друге земље. Говорим прије свега о отварању досијеа комунистичке тајне полиције, спровођењу процеса лустрације и суочавања са злочинима тоталитарног режима, навео је Медојевић на прес конфренецији о годину дана промјене власти у Црној Гори.

Ријеч је о сету, како додаје, који је морао и да подразумијева и забрану рада једне политичке организације.

-Ако прескочимо ове кораке држава не може да буде демократска и има погрешне темеље на које је постављена и кад тад систем упада у нестабилности и кризе. Ова Влада не да није отворила досијее него отворено сумњам да је Кривокапић врло пажљиво биран као профил који неће спровести реформе и то се и десило у ових годину дана, навео је Медојевић.

Двоструки су разлози за лустрацију, сматра он.

Да из државне управе елиминишемо оне који су заузимали позиције да би служили партији. У наше институције су се инфилтрирали и чланови мафије. Ово су историјски, не дневно-политички разлози. Мислим да Кривокапић то није схватио и изабран је од страних адреса као профил који не зна ни о чему ја причам. Он има неку флоскулу да смо ми за замјене, а они за промјене. Да га питамо што то значи он не би ни знао, јер му је то неко написао. ДФ јесте антисистемска опозиција која се залаже за промјену, а не шминкање система, казао је лидер ПзП-а.

Медојевић се осврнуо и на економију.

У првом кварталу смо имали пад друштвеног производа од шест прошло. Још немамо резултате како је кретање БДП-а. Данас је 31. августа и данас Монстат треба да објави годишњак. Кад уђете на њихов сајт добијете непријатно образложење да због техничких разлога нису могли да објаве. Очигледно је да је Кривокапић стопирао објављивање резултата о “бртуталној” сезони коју су најављивали, навео је Медојевић.

Како је истакао, не знамо реалан број оних који су остали без посла као и колико је дуг повећан.

Кад сам ја анализирао лако смо дошли до закључка да је спољни дуг увећан за 18 посто са тенденцијом да ће бити увећан. Наплата пореза у првих седам мјесеци је мања за скоро четири посто. Ако упоредимо приходе у првих седам мјесеци наплаћено је 96 одсто у односу на прошлу годину, а сви знамо како је катастрофална прошла сезона била, рекао је Медојевић уз оцјену да су подаци “забрињавајући” а не “брутални” како је најављивао министар финансија Спајић.

Он је нагласио да је до краја јула црногорски буџет оштећен за 30 милиона евра од промета цигарета на улици.

Јасно је да то не може да падне с неба и увезе се кроз банане, већ да је ријеч о организованом шверцу у који је уплетен неко из власти и ко добија свој дио. Надлежни то не могу ни да истраже јер није спроведена лустрација, поновио је Медојевић.

Посебно забрињава, како оцјењује, то што Влада нема ни подршку страних инвеститора па су директне стране инвестиције мање за 20 одсто.

Страни инвеститори повлаче новац и износе га вани и сви параметри доводе то закључка да Црна Гора иде у хаос. Влада не препознаје основне узроке проблема и решава их задушењем, популизмом и пропагандом, додао је Медојевић.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...