Насловна Политика Небојша Медојевић: "Европа сад" води у банкрот!

Небојша Медојевић: „Европа сад“ води у банкрот!

Предсjедник ПзП-а Небојша Медојевић позвао је Владу Црне Горе да одбаци „Маршалов план- Европа сад”, који је предложио министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић.

Он је истакао да је економска ситуациjа алармантна, те да у Црној Гори ради више људи у јавном сектору, него у производњи, за шта је заслужан предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који је увео политику један запослени, четири гласа.

Црна Гора мора да базира своју економију на политици штедње, јер план који је представљен Европа сад, ја сам назвао Грчка сјутра, јер модел који представља министар Спајић, је увијек и свугдје завршио банкротом, а Грчка је банкротирала више пута – казао је Медојевић.

Медојевић је казао да Црна Гора се годишње задужује 100 милиона евра, а тај новац није бесплатан. Трошкови ће се смањити, када се отпусте сви кадрови које је ДПС запослио по својој политици.

Покрет за промјене неће подржати идеју да се укину доприноси за здравствено осигурање на зараде, опорезиване зараде до бруто износа од 700 еура. Повећање зарада је могуће само у јавном сектору, нисмо добили никакву анализу, колико ће новца да се прилије у буџет, а акцизе на цигарете допринијеће повећању шверца, и смањењу новца који ће се слити у буџет. Акцизе на гориво се не могу повећавати – поручио је Медојевић.

Према Медојевићевим наводима, спољнотрговински дефицит Црне Горе је рекордан.

И то је податак који се односи на економије у региону, на Србију, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију… Најмању покривеност увоза извозом има Црна Гора, свега 15-16 одсто. Најмањи ГДП на свијету има Црна Гора, свега осам одсто,  Србија има преко 40 одсто, БиХ преко 40 одсто, Хрватска преко 60 одсто. Кључни проблеми Црне Горе су колапс производње и велика незапосленост – поручио је Медојевић на пресу.

Медојевић је поручио да умјесто да еконсмки развој базирамо на потрошњи, не на плате у државној управи, потрошњу, задуживање и туризам, треба да се уложи новац у продуктивне инвестиције.

У подршку производње, која се заснива на домаћим ресурсима. Морамо почети да извозимо. У прерађивачкој индустрији ради само, 5,7 одсто запослених, у Србији је то четири пута више. У Македонији 22 одсто, на Косову 10,6 одсто, у БиХ 11,9 одсто. А ми смо рекордери по броју људи који раде у државној админи страцији – казао је Медојевић.

Лидер ПзП-а је поручио да је једини начин да се допуни буџет Црне Горе, да се заплијени имовина лидера ДПС-а.

Он је истакао и да је једини начин да се изађе из кризе, нова Влада, те да у државном систему влада тотална анархија. По његовим ријечима реконструкцију Владе коче три посланика другосрбијанског таблоида „Вести”, те да је једини начин за излазак из кризе организовање нових избора.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...