Насловна Политика Небојша Медојевић: Црна Гора плаћа цијену нелегитимних влада састављених од политичких послушника!

Небојша Медојевић: Црна Гора плаћа цијену нелегитимних влада састављених од политичких послушника!

На основу прикупљених информација од репрезентативног броја власника успјешних хотела, угоститељских објеката, закупаца плажа, власника приватних апартмана, приход у досадашњем дијелу “сезоне” се креће око 50 одсто у односу на исти период прошле године, истиче Небојша Медојевића, предсједник ПзП.

Наводи да смо већ сад остали без 250-300 милиона еура очекиваног прихода од туризма.

Ако се овакви трендови наставе до краја септембра, губитак би могао нарасти до 550-600 милиона еура, што би сасвим извјесно увело Црну Гору у рецесију, двоцифрени буџетски дефицит и угрозило ликвидност буџета. Ребаланс буџета и ново задуживање за финансирање прегломазног и прескупог паразитског државног апарата и јавног сектора ће бити неминовност, истакао је он.

Након подизања камате америчког ФЕД за 75 поена, и раста курса УСД према ЕУР, каже Медојевић, камате на тржиште ће неминовно порасти , па ће и ново задуживање бити све скупље.

-Треба бити поштен и признати да су на овакав колапс сезоне утицали и објективни разлози, ту рат у Украјини и врло лоше прогнозе за економије Европе до краја године, сто је сигурно у одређеној мјери утицало на пад туристичког прохода, наглашава Медојевич.

Ипак , како сматра он, у разлозима за колапс сезоне доминирају погрешне политичке одлуке ове Владе у погледу кризе у Украјини.

Црна Гора је требала да остане неутрална и да не уводи санкције Русији, зато што је , и слијепцу било јасно, да ће то дебело коштати Црну Гору, а да од САД, ЕУ или НАТО неће добити никакву компензацију за то. Ова Влада је водила политику других држава, а не Црне Горе. Њима су биле важније инструкције из бирократских центара глобалне дубоке државе, него интереси свога народа и своје државе, каже он.

Према његовим ријечима, због антируске и антисрпске хистерије ове Владе остали смо без гостију из Русије, Белорусије, Казахстана.

-Туризам је веома осјетљив на политичке поруке лидера једне земље, на нестабилности, тензије, насиље, екстремизме. Туристи не иду тамо гдје их дочекују са мржњом, непријатељски због њихове нације, вјере, језика. Дритан, Ранко, Рашко, Ђуровић су заборавили да се ради, углавном о људима који напорно раде током године и који желе да проведу свој одмор тамо гдје се осјећају добродошли и гдје је услуга коју добијају адекватна плаћеној цијени, сматра он.

Додаје да су влада и туристички посленици су, изгледа заборавили, да је конкуренција на тржишту све жешћа и да нам Албанија озбиљно конкурише.

Лично сам се увјерио у квалитет њихове понуде и цијене које су неупоредиво ниже него код нас. Идеја да се наглим повећањем цијена на приморју, надокнади мањак гостију, је резање гране на којој сједе. Да не говоримо о туристичким велесилама какве су Хрватска, Грчка, Турска , Египат. Дритан, Ранко и Рашко би могли да погледају како се њихове колеге из Турске односе према туристима из Русије. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да рат у Украјини не би требало негативно да утиче на туристичку сезону. Након молитве поводом почетка муслиманског празника Рамазанског бајрама, он је рекао да руски предсједник Владимир Путин “веома разумије” потребе Турске за приходе од туризма и да се вец́ обавезао да ц́е дати своју подршку, наглашава Медојевић.

Турске власти, тврди он, планирају отварање посебне авиокомпаније за превоз руских туриста до турских одмаралишта, након што је Европска агенција за сигурност ваздушног саобраћаја суспендовала сертификате свим руским авиокомпанијама.

Турска очекује да ће преко ове компаније, чије ће сједиште бити у Анталији, доћи око милион руских туриста, наводи Медојевић.

Турска је чланица НАТО и кандидат за чланство у ЕУ од 1999. године.

Али Турска је, за разлику од Црне Горе, суверена држава која има власт која искључиво води рачуна о интересима својих грађана и своје државе и на доносе одлуке супротне тим интересима. Ми имамо Владу политичких натуршчика и послушника глобалне дубоке државе који испуњавају наређења и инструкције са стране, на штету свог народа и своје земље. Држава није играчка, па да се да дјеци да се играју са њом. Црна Гора треба Владу у којој ће сједити патриоте и компетететни министри који ће служити својој земљи, и доносити храбре одлуке, које подразумјевају да понекад кажете НЕ страним моћницима и поднесте и личну и политичку жртву због тога. И ко ће да плате штету од 500-600 милиона еура због политичких одлука Дритана, Ранка и Рашка иза којих не стоји ни 10 одсто грађана. Они неће. Платиће сви грађани. Платиће и генерације које долазе којима остављамо енормни дуг, који није ништа друго него будући порез. Кад буде свима јасно, бице касно, поручује Медојевић.

 

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...