Насловна Вијести Хроника НАТО колонија: Вјежба у Пљевљима, дошли и Хрвати!

НАТО колонија: Вјежба у Пљевљима, дошли и Хрвати!

У Пљевљима је данас свечано отворена међународна војна вјежба „Иммедиате Респонсе 23“, у којој је учлествовало око 500 припадника Војске Црне Горе, Оружаних снага САД и штабни официри Оружаних снага Хрватске.

Начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Зоран Лазаревић казао је да су свјесни да су мир и безбједност у Европи у опасности.

Зато ове године, још интезивније него раније, акценат дајемо на вјежбама оваквог типа. Фокус смо ставили на усклађивање покрета, маневра и логистичке подршке, али и на развоју борбених јединица до њиховог увођења у борбу. На тај начин доприносимо спремности за одбрану Алијансе, то је наш циљ и његовом испуњењу смо потпуно посвећени, казао је генерал.

Први човјек Војске Црне Горе је нагласио да је и ова вјежба прилика за додатно развијање способности у неколико важних области изводјења борбених дејстава.

Убијеђен сам да ће и ови садржаји, које будете заједно увјежбавали наредних десет дана на простору сјеверне Црне Горе, додатно унаприједити наше способности да заједно и сигурно будемо гарант мира и стабилности. Желим да током вјежбе будете успјешни у развијању међусобног повјерења без којег је тешко остварити постављене циљеве, поручио је начелник Генералштаба.

Командант копнених снага Националне гарде америчке савезне државе Мејн, бригадни генерал Дин Престон, истакао је да је част и привилегија бити на вјежби чији су домаћини “црногорска браћа и сестре”.

Изазови са којима смо се суочавали на заједничким вјежбама су нас очврснули, тако да смо способнији и убојитији уколико нас наше земље, или савезници, буду икада требали да се одазовемо њиховом позиву, казао је Престон.

Како је саопштено из Министарства одбране, маневри током вјежбе ће се изводити у ширем рејону колашинске, жабљачке и пљеваљске општине. У Луци Бар биће присутно додатних 120 учесника вјежбе задужених за логистичку подршку.

-На вјежби на подручју Црне Горе неће бити коришћена бојева муниција великог калибра, већ ће црногорски војници бити упућени на полигон Криволак у Сјеверну Македонију, гдје ће се реализовати артиљеријска бојева гађања, закључује се у саопштењу МОД-а.

Извор; ртцг

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...