Насловна Почетна Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију,...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију Радовићу.

Одбор, како је саопштено, оцјењује да правне консеквенце и закључци овог поступка морају бити јасни, оштри и друштвено одговорни.

Циљ овог поступка мора бити резолутиван, али и превентиван, како се нико никад више не би усудио да злоупотријеби државну принуду како би повриједио људска права, саопштио је предсједник Одбора Момо Копривица.

Оцијењено је да је, у условима бескрупулозног истрајавања тада актуелне власти на остваривању својих циљева, у предметном поступању органа власти изостао однос дужног уважавања према старијој особи као рањивој категорији.

Одбор је дошавши до сазнања да је предметни догађај, једини забиљежени случај да се полиција оглушила о налог поступајућег државног тужиоца да се пусти на слободу грађанин од којег се прикупљају обавјештења, настављајући са његовим протиправним задржавањем, оцијенио да ово опхођење полицијских службеника и функционера отвара не само питање правне усклађености поступања институција, већ и питање легалности међусобног односа институција које примјењују Законик о кривичном поступку, али и потврђује ванправне и илегалне мотиве за излагање експлицитном чину тортуре митрополита Амфилохија од стране полиције 22. јуна у Центру безбједности Подгорица, навео је Копривица.

У закључцима Одбора се наводи да је контролно саслушање пружило могућност, да се јавност информише и сазна да је био у питању један политички мотивисан реваншизам и један прогон вјерског великодостојника због његове борбе за заштиту уставних права вјерске заједнице коју је предводио и да је то урађено с намјером да се човјек шиканира, као и да су вјероватно полицијски службеници од одређених лица имали наређење за таквим поступањем, што је потребно до краја расвијетлити кроз поступање надлежног тужилаштва.

Контролно саслушање пружило је значајну могућност и додатну основу, да се у вези наведеног случаја покрене додатно прикупљање података и коначно утврди због чега полиција није извршила налог тужиоца, те који је мотив постојао да полиција која прикупља обавјештења и педузима друге радње, по налогу и под контролом тужиоца може да сматра да има право, да три сата и 15 минута, додатно задржава митрополита, навео је Копривица.

Такође, како је саопштио, треба утврдиити и због чега Основно државно тужилаштво није, током преходне двије године и прије овог саслушања, предузело ништа према полицији, макар у циљу заштите свог ауторитета, те да се сазна ко је наредио такво шиканозно поступање, зашто нијесу интерне процедуре полиције довеле до утврђивања одговорности за ову злоупотребу овлашћења и повреду права митрополита Амфилохија.

Извор: адриа

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...