Насловна Вијести Хроника НАКОН 25 ГОДИНА СКРИВАЊА: Ухапшен стражар логора Челебићи у којем су мучени...

НАКОН 25 ГОДИНА СКРИВАЊА: Ухапшен стражар логора Челебићи у којем су мучени Срби!

Америчка полиција ухапсила је Кемала Мрнџића, познатог и као Кемо, бившег надзорника логора Челебићи у ком су Срби током рата у БиХ затварани и мучени. Мрнџић је осумњичен да је на превару стекао статус избеглице у САД, а касније добио и држављанство, а откривен је после 24 године скривања у Америци. Мрнџића америчке власти терете за лажне тврдње о прогону на основу којих је добио статус избеглице 1999. године, а потом и држављанство 2009. године. Ухапшен је у месту Свампскот у близини Бостона.

Чувари логора Челебићи осуђени у Хагу

Тројица Мрнџићевих сарадника из логора Челебићи осуђена су пред судом у Хагу, по оптужбама да су стражари у том логору затворене Србе премлаћивали, мучили и силовали. Мрнџић је био идентификован као један од учесника тортуре, наводи се у саопштењу тужилаштва америчке државе Масачусетс. Према тим наводима, после завршетка рата у БиХ, хашки истражитељи разговарали су са Мрнџићем у Сарајеву и наводно га оптужили да је умешан у злостављања у логору Челебићи.
Да би избегао хашко суђење, Мрнџић је побегао из БиХ у Хрватску, а потом се пријавио као избеглица у САД користећи измишљену причу да су га Срби хапсили и злостављали и да страхује од повратка у родно Невесиње због тога што је муслиман.

Тужилаштво државе Масачусетс позвало је бивше логораше из Челебића или чланове њихових породица који имају информације о логору и овом случају, да се јаве Јединици за помоћ жртвама, а то могу да учине и на енглеском и на српској језику.

Живео у пензионерском насељу код Бостона

Амерички медији наводе да су Мрнџића ухапсили специјални агенти америчког Министарства за унутрашњу безбедност у мирном стамбеном комплексу у Свампскоту, где углавном живе пензионери. Станари тог краја су у неверици да је поред њих живео неко ко је оптужен за најбруталније ратне злочине. Како додају, у том насељу живи доста људи из источне Европе и нико није ни слутио каква је Мрнџићева биографија.

Амерички медиј пишу да су преживели затвореници Челебића описивали да су их стражари премлаћивали, малтретирали, изгладњивали, силовали, узвикивали „Аушвиц, Аушвиц“, говорећи затвореницима да никада неће напустити логор живи и поздрављали једни друге нацистичким поздравом „зиг хајл“.

Затвореници тучени, силовани, изгладњивани…

Током суђења у Хагу, сведоци и преживели из логора причали су да је затвореницима данима ускраћивана храна и да им је повремено давана само једна кашика супе, да су им језици спаљивани усијаним комадима метала, да су им паљене руке и ноге, гениталије. Више од десет људи који су живи изашли из Челебића идентификовали су Мрнџића у Хагу као једног од својих најбруталнијих прогонитеља.

-Још тројица су „засебно испричали како је Мрнџић користио карате да туче затворенике и да вежба своје борилачке ударе. Један од оних који је био на мети Мрнџићевих карате удараца описао га је као „посебно опаког” чувара јер је самоиницијативно бирао и тукао затворенике, а не да му то није било наређено, наводе амерички медији.

Мрнџић је у разговору са хашким истражитељима све негирао, наводећи како никада није сведочио малтретирању затвореника.

У логору убијено на десетине људи

Мрнџићеве лажи разоткривене су недавно. Агенти Министарства унутрашње безбедности САД разговарали су са њим у марту 2022. и суочили га са писаним изјавама које је претходно дао хашким истражитељима, што је довело до признања Мрнџића да је заиста био стражар у Челебићима и да су делови његовог захтева за избеглице лажни. Међутим, негирао је да је учествовао у мучењима.Са њим је разговарано више пута, а недавно је препознао себе на видео снимцима из Челебића са којима је суочен.

Мрнџић је уз кауцију од 30.000 долара пуштен да се брани са слободе, а прети му казна затвора до 30 година и 500.000 долара.

Логор Челебићи муслиманске снаге направиле су 1992. године, а према документацији хашког суда, у њему је било заточено између 400 и 700 Срба са територије Коњица. Налазио се у некадашњим хангарима које је користила ЈНА и претпоставља се да је у њему на различите начине убијено 30 људи. Више стражара из Челебића осуђено је до сада у Хагу или пред БиХ правосуђем због ратних злочина.

Извор: спутњик

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...