Насловна Почетна НА МНОГАЈА ЉЕТА: Двије године од устоличења митрополита Јоаникија!

НА МНОГАЈА ЉЕТА: Двије године од устоличења митрополита Јоаникија!

Данас, 5. септембра, на оданије празника Успења Пресвете Богородице, навршила се друга година дана од када је у Цетињском манастиру устоличен Његово вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, кога је Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском засједању 2021. љета Господњег изабрао за насљедника блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија свечано је у древни свештени трон црногорско-приморских митрополита увео Његова светост Патријарх српски г. Порфирије.

Митрополит Јоаникије је 56. епископ ове Светосавске епископије, која је установљена прије 800 година, касније уздигнута на степен митрополије, а 41. митрополит црногорско-приморски који је устоличен у Цетињском манастиру.

У приступној бесједи Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да ће своју митрополитску службу почети са благом јеванђелском ријечју, обједињавајући повјерени му народ око престола Божјег да би га нахранио небеским хљебом учећи све како се треба владати у Дому Божијем који је Црква Божија, стуб и тврђава истине.

-Јеванђеље Христово ће бити темељ свега што ћу радити и градити знајући да сам дошао да градим не обичну грађевину него живу Цркву Божју којој је Христос крајеугаони камен. Вршећи своју свету службу Архијереј стоји видљиво испред свог народа пред лицем Божјим приносећи од свих и за све, кроз Христа, дарове Богу живоме. Архијереју је од Бога дато да врши службу помирења да се измиримо са својом савјешћу и једни са другима да бисмо се и са Богом могли измирити, да се сјединимо са Богом и својим ближњима. У том светом јединству је наша снага, спасење и обесмрћење…

Као архипастир служићу братском помирењу у Црној Гори лијечећи старе и нове ране на бићу повјереног ми народа. Тражићу добро Божје у душама вјерних којега, увјерен сам, има у изобиљу да би оно засијало на славу Цркве Божје. Као и до сада дијелићу и зло и добро са својим народом, радост и жалост. Помагати сиромашне, тјешити жалосне, храбрити уплашене, тражити изгубљене и заборављене, носећи крст свога народа да би ме Господ својим Живоносним Крстом снажио и кријепио у овој узвишеној служби.

Као највећој и најпријатнијој дужности посветићу се вјерском образовању и васпитању дјеце и омладине од којих се очекује да донесу срећу и радост својим родитељима и цијелом друштву. Младићи и дјевојке научени хришћанским врлинама, раду и одговорности, оспособљени за живот и стварање на вријеме ће засновати породице, биће добри супружници и родитељи, засноваће породичне заједнице љубави утемељене на Божјем благослову. Људи слободни од гријеха и себичности спремни на жртву и љубав према ближњем могу изграђивати породицу, Цркву и државу…”

Обраћајући се Митрополиту Јоаникију, Патријарх је тада казао да је служба митрополита црногорско-приморског узвишена и да је велика част и одговорност доћи на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља до данас, а послије великог оца блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

“Ваша ће мисија бити, то од Вас сабор наше Цркве очекује, а и читава Православна црква, да отупљујете оштрице, да градите мостове, да не питате ко је ко, како се изражава, ком народу припада, него да, служећи Литургију, сведочите мир и сваког човјека причешћујете, питајући га само за његово име којим је крштен у име Оца, и Сина и Светога Духа и по којем га сам живи Господ познаје. Јер у Цркви, Ви то добро знате, не постоје границе. Не постоје непријатељства, не постоје поделе, јер Црква је по своме значењу екклисиа – сабор! Она све у себе Христом и у Христу сабира. То је ваш задатак, али ја знам да ћете бити распети. И зато увек слушајте реч Христову, која каже: Кад вас псују, благосиљајте. Кад вас гоне, трпите, када хуле на вас, молите се. И када буду говорили против вас, када вас буду гонили и када буду хулили на вас, увек ћете благосиљати, трпети и молити се за све. То сте чинили до сада и то ћете наставити да чините, сигурно уз помоћ Светог Петра Цетињског, уз помоћ Светог Василија Острошког, уз помоћ свих светитеља Божијих пониклих у Црној Гори, уз помоћ молитава Вашег духовног оца, нашег заједничког учитеља, блаженопочившег Митрополита Амфилохија.”

Долгоденствуј, Високопреовећени Владико, на многаја љета!

Извор: митрополија

Најновији чланци

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...