Насловна Политика На Косову и Метохији: Напади на српске цркве се настављају!

На Косову и Метохији: Напади на српске цркве се настављају!

Епархија рашко-призренска је  10. маја 2021. године изразила дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Синоћ око 22 часа каменована је црква Свете Петке у Витини, а на Ђурђевдан са звонаре храма Светог апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала су да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника. Подсећамо да је су суседном селу Партеш раније ове године украдени новац и црквене драгоцености из цркве Свете Тројице.

Инциденти пре Васкрса нису изостали ни у јужним деловима Косова и Метохије. У селу Драјковце код Штрпца опљачкана је црква Светих 40 мученика севастијских и храм Светог Димитрија у Доњој Битињи. Читав низ раније пријављених напада и пљачки, које је полиција наводно преузела у истрагу нису решени, или барем наша Епархија о томе није обавештена, нити је штета надокнађена. Највећа штета је начињена поред храма у Витомирици где је украден грађевински материјал у вредности од 4.000 евра.

Данас је, у заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану, свештеник пријавио каменовање цркве полицији. Приликом инцидента поломљен је прозор на цркви из 14. века. Свештеник је пријавио инцидент полицији, међутим, реакција је изостала јер дежурни полицајци нису знали српски. О инциденту је обавештен УМНИК и међународни представници.

Пре неколико дана каменована је и црква Светог Јована Крститеља у центру града Пећи позната као „Митрополија“. Том приликом је разбијен прозор. Нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде. Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто је ова као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године када су за два дана уништено или тешко оштећено 32 храма и потпуно уништена два манастира.

Овај најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама. Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и највећим делом имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

Епархија рашко-призренска о овим најновијим нападима упознаће шефа Европске мисије на Косову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Квинте али и представнике КФОР-а. Жалбе косовским институцијама су беспредметне јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Ковида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву.

Овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да лолалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема. Истовремено, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа који је већ изгубио свако поверење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани.

Од међународних представника Епархија ће затражити додатну заштиту од кршења наших основних верских и људских права. Од институција Србије које нам редовно помажу очекујемо да решавање наших проблема покрене на вишем међународном нивоу.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...