Насловна Магазин Муслиманске опсесије у БИХ: Могу да буду све, али само не Срби!...

Муслиманске опсесије у БИХ: Могу да буду све, али само не Срби! Породица Изетбеговић поријеклом СРПСКА!

Најновије изјаве бошњачког лидера Бакира Изетбеговића да су становници БиХ прије неколико вијекова били један народ звани Бошњани, и да су нације формиране у 19. и 20. вијеку, академска заједница назива бесмислицама, које не заслужују коментар.

У псеудоисторијском тумачењу далеке прошлости, Бакир Изетбеговић каже да су Бошњани били једини народ. Гротесктна и научно неутемељена је и његова тврдња да су остале нације, дакле Срби и Хрвати настале тек у 19. и 20. вијеку.

Од човјека који је Србе називао лошим народом могло се очекивати да ће на крају негирати и њихово постојање.

Морам и ја да се насмијем. На простору средњовјековне Босне постојао је јадан народ, у праву је он. Али то су били Срби. А та тврдња да су Срби и остали народи као народ настали у тек 19 и 20 вијеку? То је глупост, то је глупост понављам. Становници средњовјековне Босне су Срби и ту нема никакве дилеме што се тиче науке – појаснио је Салих Селимовић, историчар из Сјенице.

Професор Селимовић, који је навукао омразу дијела бошњачке јавности јер за себе говори да је Србин исламске вјеровисповјести, и научним доказима говори о насилном процесу исламизације у Османском царству, наводи један много старији помен Срба на простору Босне. Датиран у 8. вијеку, у записима хроничара Ајнхарда који је био дворјанин и писац франачког цара Карла Великог.

Он је забиљежио да на простору Босне живе само Срби. Ако је он био званични историчар једног цара, западне империје тада, није могао нити смио да напише нешто што није тачно – додаје Селимовић.

Изетбеговићеви савјетници или нису знали или су прећутали тај податак и дозволили су Бакиру Изетбеговићу да „извали“ колосалну неистину због које је предмет исмијавања у озбиљним историјским круговима.

Средњовјековна Босна је била српска држава по етничком саставу становништва, писму које су користили и језику којим су говорили. На теритоприји средњиовјековне српске државе Босне то показују повеље које су несумњиве и сачуване – навео је историчар Никола Б. Поповић, члан АНУ Републике Српске.

Само у средњовјековним повељама и актима упућеним Дубровчанима српско име јавља се најмање 200 пута. Повеље бана Матеје Нинсолава из 13. вијека недвосмислено упућују да је становништво у Босни српско.

На крају, проглашење Твртка за краља Срба и Босне 1377. године у потпуности обесмишљава Изетбеговиће псеудонаучне теорије о Бошњанима као једином народу.

– Није довољно што скрнаве Дејтонски споразум, сада скрнаве историју. Оно што Бакир изјављује је бесмислено, нема историјског утемељења. То се може сматрати једном великом увредом за све нас. Чак и породица Изетбеговић раније се изјашњавала као Срби – истиче Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Квазиисторијске лекције Бакира Изетбеговића произилазе управо из жеље да се сакрију српски коријени те породице. Историчар Салих Селимовић подсјећа да Бакиров отац Алија Изетбеговић није крио од кога потиче и да је у разговорима са Слободаном Милошевићем помињано његово београдско поријекло.

Апослутно су они српског поријекла и ту нема никаве дилеме и ја сам то објавио. Никада Бакир Изетбеговић није то демантовао – закључује Селимовић.

Из Амбасаде Хрватске у БиХ поручују да Бакир Изетбеговић својим иступима на трибинама у западноевропским земљама доводи у питање национални идентитет овдашњих народа.

Све са циљем, кажу, растакања и асимилације конститутивних народа, посебно хрватског као најмалобројнијег.

Извор: РТРС

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...