Насловна Вијести Хроника МУП: Ко нема пребивалиште, ван из бирачког списка!

МУП: Ко нема пребивалиште, ван из бирачког списка!

Свако ко нема пребивалиште у Црној Гори или има двојно држављанство, након јуна 2006. године, поштујући Устав Црне Горе, мора бити избрисан из бирачког списка, без обзира да ли се ради о лицима која имају пребивалиште или држављанство Луксембурга, Србије, Хрватске, Њемачке, Аустралије, поручују из Министарства унутрашњих послова на чијем челу је министар Сергеј Секуловић. Проблем уписаних у бирачки списак је, кажу, наслијеђени проблем.

Министарство унутрашњих послова је, како су саопштили, у оквиру својих надлежности, а у контексту законитости избора у Никшићу, на дневној основи пратило промјене у бирачком списку, те активирало АФИС систем за територију општине Никшић, што се до сада није никад дешавало у сусрет локалним изборима.

МУП је надгледао и процес израде личних карата, уз јасну напомену, да у посљедња три мјесеца није дошло до штампања фиктивних, истичу у МУП-у.

Проблем уписаних у бирачки списак, а у контексту држављанства или пребивалишта је, кажу у ресору Сергеја Секуловића, наслијеђени проблем.

Уредан регистар пребивалишта грађана јесте основа за уређени бирачки списак. У том смислу, МУП је довршио процес израде Нацрта измјена и допуна Закона о регистрима пребивалишта грађана и носи активности Савјета за контролу бирачког списка. Овако крупно питање захтијева синхронизован рад више државних органа и јасну политичку одлуку да се без селективности приступи наведеном послу. Једино на овакав начин, овај крупни захтјев, мозе резултирати успјехом, наводе у МУП-у.

У вези сталних прозивки да се у бирачком списку налазе и особе које имају држављанство друге државе и гласају на територији те друге државе, наглашавају да подносиоци оваквих приједлога и иницијатива не познају добро надлежности МУП-а.

Уколико није ријеч о непознавању надлежности, онда се ради о лошој намјери. Можда неко замишља да је довољно да буде у посједу неких спискова, који се добијају из „анонимних“ извора, а да „тамо неко“ једним кликом, паушално и преко ноћи одузима бирачко право, као једно од основих људских права загарантованих Уставом Црне Горе. Питање је зашто се подносиоци ових иницијатива раније нису бавили тиме јесу ли и како одређена лица уписана у бирачки списак, а не тек након избора 30. августа прошле године, али и како знају за кога би та лица потенцијално гласала у Црној Гори?, питају у МУП-у.

Након добијене информације о могућем постојању лица са двојним држављанством МУП је, у оквиру својих надлежности, благовремено, упутио захтјев за провјеру те информације код надлежних институција Србије.

Свјесни смо чињенице да у бирачком списку постоји немали број оних грађана за које је неважећи основ уписа, али свако брисање из бирачког списка ће се вршити у складу са законом. Свако ко нема пребивалиште у Црној Гори или има двојно држављанство, након јуна 2006. године, поштујући Устав Црне Горе, мора бити избрисан из бирачког списка, без обзира да ли се ради о лицима која имају пребивалиште или држављанство Луксембурга, Србије, Хрватске, Њемачке, Аустралије, поручују из ресора Секуловића.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...