Насловна Почетна Монтенегрини да уче од Американаца: У музеју у Сјеверној Каролини изложба експоната...

Монтенегрини да уче од Американаца: У музеју у Сјеверној Каролини изложба експоната из четничке акције „Халијард“, изложен и Дражин прстен!

У Музеју авијатичарских и специјалних операција у Фејетвилу у Северној Каролини постављена је изложба посвећена операцији Халијард. Чланови Фондације мисије Хаљард састали су се 9. маја са директором Музеја ваздушно-десантних и специјалних операција у Фајетвилу и договорили успостављање привремене поставке о мисији Халијард од јуна до децембра 2022.

Поред тога, музеј предузима важну обнову и ажурирање својих сталних експоната и планира да укључи трајну интерактивну изложбу посвећену овој мисији.

Важан део ове изложбе је прича о генералу Михаиловићу, која је толико дуго чувана као тајна, каже Џон Капело, председник Фондације мисија Халијард.

-Након његовог погубљења 1946. године, амерички председник Труман одликовао га је Медаљом части. Фондација мисија Халиајард посвећења је представљању приче генерала Михаиловића, Југословенске војске у отаџбини и четничким снагама којима је командовао, додаје.

Међу најважнијим експонатима изложбе, налазе се приватни предмети учесника операције, донирани од стране њихових породица.

Директор музеја авијатичарских и специјалних операција Џим Бартлински посебно истиче важност предмета које је донирала породица Кол, тачније фотоапарата са фотографијама и златног прстена који је Роберт Кол добио на поклон од генерала Михаиловића лично.

Фотографије које је Кол направио бележећи тренутке проведене у Србији изложене су у музеју, као и овај интересантни прстен на којем је угравирана лобања са укрштеним костима, један од симбола четничког покрета отпора.

Роберт Боб Кол, 1944. године искочио је из оштећеног авиона, погођеног немачком ракетом, изнад Прањана где су му мештани спасили живот. У Србији је провео 66 дана и одушевио се житељима подсувоборских села. Породица овог пилота доживотно је захвална српском народу, а најлепше речи имао је и Бобов син Гери Кол.

Роберт Боб Кол имао је фото апарат и забележио је екслузивне фотографије прањанских засеока. Генерал Михаиловић био је јако близак са Геријевим оцем који му је оставио у аманет прстен. На укрцавању у авион разменио је прстен са генералом Михаиловицем. Прстен који је Драза носио данас се налази у кућној колекцији Герија Кола у Тексасу, а тренутно је изложен у Музеју авијатичарских и специјалних операција у Фејетвилу.

Током времена проведеног у Србији се мој отац спријатељио са генералом Михаиловићем и толико су се зближили да су пред очев одлазак разменили прстење. Мој је отац њему дао прстен који је добио за матуру, а генерал Михаиловић њему свој лични прстен са угравираном посветом. Тај непроцењиви артефакт је и даље у власништву моје породице, испричао је Гери Кол.

Осим предмета, Музеј је пажњу посветио и трагичној причи српског генерала.

-Под вођством генерала Драже Михаиловића, храбри отпор четника против бруталне нацистичке окупације освојио је машту Американаца. У ствари, од 1942. године, сведочанства о Генералу Михаиловићу и његовим четницима појавила су се у најмање осам америчких стрипова, у бројним новинским и магазинским чланцима, па чак и у холивудском филму, пише на плакату посвећеном Михаиловићу у Музеју авијатичарских и специјалних операција.

До краја 1944, прокомунистичке фракције унутар савезничких редова прошириле су гласине о четничкој колаборацији са нацистима. Због тога, Михаиловић и његова војска изгубили су подршку Савезника, који су прешли на страну комунистичке Народно-ослободилачке армије и југословенских Партизана којима је командовао Јосип Броз Тито. Након рата, Тито, премијер Југославије, очистио је владу од свих не-комуниста. Као ројалиста, Михаиловић је ухапшен и оптужен за издају и ратне злочине. Пошто је проглашен кривим, некадашњи герилски лидер погубљен је 17. јула 1946. године. Упркос трагичном крају, председник Хари С. Труман постхумно је одликовао Михаиловића Медаљом части за његову улогу у победи над Нацистима и спасавању савезничких авијатичара 1944. године, додаје се на плакату.

Музеј авијатичарских и специјалних операција има преко 300.000 посетилаца годишње, а многи од њих ће имати прилику и да разговарају о мисији Халијард, као и о важној улози коју су Срби имали у њеном успеху.

Извор: сербиан тимес

Најновији чланци

ОСТРОГ: Кинескиња прешла у православље!

Несвакидашњи догађај десио се недавно у манастиру Острог. Кинескиња Сигрид Сун, која је боравила у Црној Гори, при посјети острошкој светињи изразила је жељу...

Одбана Душка Кнежевића: Укинути рјешење о притвору!

Бранилац Душка Кнежевића, адвокат Здравко Ђукановић поднио је предлог Вишем суду у Подгорици да се стави ван снаге рјешење о одређивању притвора Душку Кнежевића,...

Светосавска бесједа, проф. Александар Вујовић: Догодине у Скадру!

Преподобни и часни оци, господо хришћанска, драга браћо и сестре, драги ђаци светосавци, скадарски и цетињски, нарочита је прилика и посебна ми је част...

Јевтове халуцинације: Црна Гора окупирана, да није било Мила не остаде од нас ни трага!

Предстојећи предсједнички избори су прекретница и грађани морају бити свјесни важности јер се отварају врата скидању окупације Црне Горе и поробљавању институција, због чега...
video

Досадно, али комично: „Иде Миле лајковачком (колашинском) пругом“ – добар слоган за Милојкову кампању!

Пише: Иван Милошевић У једном ТВ гостовању рече један човјек да ће трка за предсједника Црне Горе бити интересантна.Уколико се по јутру дан познаје, предстојећа...