Насловна Почетна Монархија, Србија и испраћај краљице Елизабете Друге: Чарлс Трећи ујак престолонаследника Александра...

Монархија, Србија и испраћај краљице Елизабете Друге: Чарлс Трећи ујак престолонаследника Александра Карађорђевића!

Моја супруга Принцеза Катарина и ја смо присуствовали данас у Лондону државној сахрани Њ.В. Краљице Елизабете II, моје куме.
Претходног дана, у недељу, 18. септембра, били смо на пријему за Краљевске породице и шефове држава, који су приредили Њихова Величанства Краљ Чарлс III и Краљица супруга Камила у Бакингемској палати. Истог дана смо такође одали пошту покојној Краљици на одру у Вестминстерском холу.
Ово је веома тужан дан, дан када смо рекли последње збогом и опростили се од моје куме, изузетног монарха који је неизбрисиво обележио време у ком живимо, као најдуже владајући суверен Уједињеног Краљевства. Преминула је, али ће сећање на њу вечно живети, а сви који смо је познавали ћемо га брижљиво чувати. Захвалан сам на свим тренуцима које смо заједно поделили, на њеним љубазним и брижним речима и на њеној љубави.
Сигуран сам да ће мој драги ујак, Њ.В. Краљ Чарлс III бити достојан следбеник своје велике мајке, и знам да ће он, са истом оданошћу и одлучношћу коју је имала Краљица Елизабета II, служити свом народу и својој земљи као монарх Уједињеног Краљевства и осталих Крунских земаља Комонвелта. Краљичин сјајан, изузетан пример водиће га у обављању његове важне дужности.
Члановима Краљевске породице Уједињеног Краљевства, предвођеним Њ.В. Краљем Чарлсом III и Краљицом супругом Камилом, Њ.К.В. Принцем од Велса, Вилијамом и Војвоткињом од Корнвола, Њ.К.В. Принцезом Катарином, придружили су се многи угледни званичници у испраћају покојне Краљице на вечни починак. Присуствовале су краљевске породице Европе и света укључујући: Њ.Ц.В Цар Нарухито и Царица Јапана Масако, Њ.В. Краљ Карл XVI Густав и Краљица Силвија од Шведске, Њ.В. Краљ Филип и Краљица Матилда од Белгије, Њ.В. Краљ Фелипе VI и Краљица Летиција од Шпаније, Њ.В. Краљ Вилем-Александар и Краљица Максима од Холандије, Њ.В. Краљица Маргрета II и Њ.К.В. Престолонаследник Фредерик од Данске, Њ.В. Краљ Харалд V и Краљица Соња од Норвешке, Њ.С.В. Принц Алберт II и Принцеза Шарлин од Монака, Њ.К.В. Анри, Велики Војвода од Луксембурга, Њ.С.В. Принц Ханс-Адам II од Лихтенштајна, Њ.В. Краљ Абдулах II Kраљица Ранија od Јордана, Њ.В. Султан од Брунеја Хасанал Болкиах ибн Омар Али Сајфудијен III, Њ.В. султан Омана Хајтам бин Тарик Ал Саид, Њ.В. Kраљ Малезије Абдулах, Eмир Тамим бин Хамад Ал Тани od Katara, као и Њ.В. Чувар румунске круне Маргарета, Њ.В. бугарски Цар Симеон, Њ.В. Краљица Ана-Марија и Њ.К.В. Престолонаследник Павлос од Грчке, и многе друге краљевске породице.
Тужни догађај почео је погребном поворком у оквиру које је краљичин ковчег пренет из Вестминстерског хола у Вестминстерску опатију. Њ.В. Краљ Чарлс Трећи, Њ.К.В. Принц од Велса, Вилијам, и остали чланови Краљевске породице Уједињеног Краљевства ходали су иза Краљичиног ковчега током процесије, где је ковчег ношен на лафету који је коришћен за сахране Краља Едварда VII, Краља Џорџа V, и Краљичиног оца, Њ.В. Краља Џорџа VI.
Државна сахрана у Вестминстерској опатији је вероватно један од највећих појединачних церемонијалних догађаја у Великој Британији од Другог светског рата. Редослед службе, са избором музике и читања, одражавао је Краљичин лични избор за сахрану, пошто је Њено Величанство, много пре смрти, направила аранжмане и консултације у вези са протоколом сахране.
После службе у опатији, Краљичин ковчег је у даљој процесији однесен до Велингтоновог славолука, да би на крају био пренет у Виндзор на службу у капели Светог Ђорђа, чему такође присуствујемо моја супруга и ја. Краљица ће касније данас бити сахрањена у Меморијалној капели Краља Џорџа VI, где ће почивати са супругом Принцем Филипом, Војводом од Единбурга, који је преминуо прошле године.
Краљица Елизабета II преминула је 8. септембра 2022, у години у којој је обележила 70. годишњицу на престолу британског монарха. Заједно са оцем, Њ.В. Краљем Џорџом VI, била је моја кума, а крштење су обавили патријарх Гаврило и владика Николај Велимировић (који је данас светац у Српској православној цркви) 24. октобра 1945. године у Вестминстерској опатији. Краљ Чарлс III је мој ујак, будући да је његов отац, Њ.К.В. Принц Филип, покојни Војвода од Единбурга, био син грчког и данског Принца Андреја, брата грчког Краља Константина, мог прадеде по мајци.
Извор: фејсбук престолонаследник Александра
фото: престолонаследник Александар са супругом у четвртом реду десно

Најновији чланци

ПРЕДСТАВНИЦИ ЧЕТИРИ МАЊИНСКА САВЈЕТА СЛОЖНИ: Бошњаци окупирали Фонд за мањине, својима додијелили 1,4 милиона, осталима 40.000 евра!

Представници четири национална савјета организовали су конференцију за медије у Подгорици, а повод је жеља представника националних савјета четири мањинске заједнице Срба, Албанаца, Хрвата...

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...