У име Српског националног савкета Црне Горе  отвореним писмом предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу обратио предсједник Савјета Момчило Вуксановић, истичући да иако је прошло више од годину дана од политичких промјена у Црној Гори, настављено је систематско запостављање Срба, по принципу негативне селекције, односно националне припадности.Отворено писмо преносимо у цјелости:- Прошло је више од годину дана од политичких промјена у Црној Гори. Упркос томе настављено је систематско запостављање Срба по принципу негативне селекције, односно националне припадности. Очигледно је да политички представници српског народа нијесу успјели да актуализују решавање суштинских питања везаних за опстанак и стабилност Срба у Црној Гори на равноправним основама са другим народима и националним заједницама.Да је српски народ у Црној Гори запостављен и дискриминисан свједоче и закључци Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе на чијој су сједници разматрани извјештаји о развоју и заштити права мањинских народа и других мањинских националних заједница у 2019. и 2020. години, као и о Акционом плану за спровођење Стратегије мањинске политике за 2021-2022. годину. Нажалост, настављен је државни пројекат асимилације српског народа у националне Црногорце, чији су аутори подразумијевали да су заједно Црногорци и Срби већински народ, на начин што би се афирмисао црногорски а гушио српски идентитет. Истина, донекле је промјеном законодавне и извршне власти релаксирана позиција српског народа, али готово сви они Срби који су ангажовани као кадрови у новој власти заћутали су о проблемима и потребама српског народа у Црној Гори. 

Какав је однос према српском народу у Црној Гори најбоље говори Акциони план за спровођење Стратегије мањинске политике за 2021-2022. годину, гдје српске интересе планирају да задовоље са пет посто опредијељених средстава предвиђених за очување идентитета, иако Срби чине 28,7 посто укупног броја становништва Црне Горе, односно 60 посто корисника државних фондација. Међутим, новоформирану власт као да то не интересује, упорно покушава да купи наклоност мањинских народа, чију лицемјерност најбоље показује њихов однос према парламентарној већини која је постигнута на изборима 2020. године. Од тог времена побједничка коалиција их понизно моли да им се прикључе, како је то случај у готово свим европским демократијама, и добију оно што им у складу са њиховим потребама и бројношћу припада. Међутим, представницима мањинских народа то није довољно, јер они као и у прошлости желе да већински православни народ, Срби и Црногорци, буде међусобно завађен и да политичке прилике у Црној Гори зависе искључиво од њих. Из тих разлога вријеђа неразумно инсистирање парламентарне већине, посебно Срба, да по сваку цијену у владајуће структуре укључи неискрене и недобронамјерне представнике мањинских народа.

Ово писмо Вам не пишемо да бисте нам као организацији или појединцима поправили материјални статус, иако је он одлукама разних комисија претходне власти драстично угрожен, већ да би Срби у Црној Гори постигли оно што им гарантује Устав, а то је равноправност са другим народима и националним заједницама. Ми Срби у Црној Гори не желимо да будемо грађани бјелосвјетски, припадници некакве магле, без националног поноса и без вјере, већ да живимо равноправно са другим народима у држави Црној Гори, која је и српска.

Без праведног односа актуелне власти према српском народу у Црној Гори не може бити стабилности, међусобног повјерења и уважавања, и сви покушаји мајоризације Срба производиће негативе ефекте.