Насловна Почетна Момак, нијеси ти крив!

Момак, нијеси ти крив!

Свих ових година пратили смо националну хистерију у Црној Гори, али нисмо могли ни претпоставити да ће иста да склизне у такав делиријум. Бића обасјана рефлекторима, обогаћена украденим милионима, бића побјеснела од моћи, новца, практично свакодневно се обрушавају на један народ, на православни народ, који не мисли као они.

У таквој атмосфери, онда је сасвим могућ и снимак на којем припадник Војске Црне Горе из Никшића, у сусрет локалним изборима, на онакав језив језив начин вријеђа припаднике једног народа, вјернике, свештенике, своје комшије неистомишљенике.

И језик, који свакодневно доминира код првака и допрвака, назови грађанских странака, у обрачуну са неистомишљеницима је заиста језив. Партије које себе и те како желе представити грађанским, нису ни грађанске, а ни љевичарске. Оне су екстремна десница. Оне су и створили страшан десничарски систем вриједности.

Зато и не чуди да сви који се супростављају том шовинистичком лудилу, бивају подвргнути јавном погрому. Нема изговора више за оне нормалне, да кажу да не знају, да нису чули, да нису разумјели шта, у политичком смислу већина странака, које се престављаују грађанским, у Црној Гори пропагира.

Зато и не чуди језив говор мржње припадника Војске Црне Горе из Никшића. Питам часне официре, како им је када им са терена стигну овакви војници. Али, ниси ти дјечко крив. Криви су дјечко твоји идоли, који су политичку борбу и у Црној Гори, и у Никшићу, свели на шовинизам. Криви су они који су те примили у Војску Црну Гору, јер те је терен препознао.

Нико се, последњих петнаесетак година, није могао запослити у ВЦГ, а да није одан краљу и партији. Језив говор мржње никшићког војника је права слика, колико смо изгубили додир са реалношћу. При томе се ти млади људи послије и не застиде, они мисле за себе да су хероји своје заједнице. А њихови другови и другарице и те како подржавају срамотне игроказе, само треба на снимку пратити и коментаре.

Другарице војника СЦГ најављују да ће проћерати све они који не мисле као они, све вјернике СЦП. Нисте ви криви, дјецо ! Сва ова шовинистичка грозота, коју смо чули од професионалног војника, представља и прозор кроз који видимо на шта би могли да личи наша будућност, ако не стане ово лудило.

Сусрећу се шовинизам и хистерија. Она се појачава, кад год се окрије, да је неко од политичке „елите“ милион, стотине хиљада еура, ставио у своје џепове. Ухваћени у крађи, они користе сваку прилику да додатно запале наше подјеле. Сваком разумном грађанину, коме срамотна пропаганда није ипрала мозак, зна о чеку се ради.

Разумију и виде колико је далеко отишла шовинистичка хистерија, али на жалост не зна дијете у униформи. Зато ће никшићки војник и даље да слуша идоле, краљеве, шефове, који подстичу и хране страхове. Неко ко и помисли да би оваква хистерија могла да буде коректив сама по себи, тешко да ће схватити да је изманипулисан.

Живе људи у сиромаштву, биједи, али много страшније је то што биједа станује у људима одомаћена, разбашкарена, као у свом природном станишту. Ту биједи хране и јачају десничари. Хране екстремизам у сопственим редовима. Само бијес, подјеле.

Извор: Јасно.ме (И.В.)

Најновији чланци

Изложба: Знаменити Срби Далмације!

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих...

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...