Насловна Почетна "Моја пензија": Први приватни Пензиони фонд!

„Моја пензија“: Први приватни Пензиони фонд!

На првом представљању власника Фонда “Моја пензија” говорили су Хелмут Фројблин и Олег Филиповић, власници фонда, као и Љиљана Николић, извршни директор и Тамара Дурутовић, адвокат..

-Тренутно живим у Швајцарској. Пар пута сам био у Црној Гори са породицом и веома ми се свидјела ова земља. Након анализе тржишта коју су урадили наши аналитичари одлучио сам да инвестирам, али не у грађевински бизнис него финансијско тржиште у облику пензијског фонда, саопштио је Хелмут Фројнлиб, оснивач фонда „Моја пензија“.

Он је додао да су предности приватног пензијског фонда што је много ефикаснији и што постоји могућност да његови чланови инвестирају новац у фонд и да са њиме тргују.

-Могу да купују аутомобиле или станове. Имамо у плану да сарађујемо са већим фирмама у Црној Гори и да запосленима понудимо могућност за финансијску независност и сугурност у старости. Свима ћемо направити добру понуду како би инвестирали у овај фонд, појаснио је Фројнлиб.

По његовим ријечима Црна Гора је интересантна за инвестирање, јер је пред уласком у Европску унију.
-Срећан сам што ћемо бити у могућности да уведемо поједине европске стандарде у ову област и помогнемо држави црној Гори. ЕУ је потребна држава као што је Црна Гора, посебно са аспекта менталитета њених становника и природних љепота, примјетио је Фројнлиб.
Љиљана Николић, извршни директор, објаснила је мотиве за организацију поморског пензионог фонда.

-Желим да чујем савјете представника помораца и да ли је фонд добар за све нас и како може бити још бољи. Пензиони фонд у Црној Гори је први такав који прати европске токове, нагласила је она.

Олег Филиповић, један од власника, рекао је да је аутор анализе тржишта у Црној Гори, на основу које су одучили да инвестирају у Црној Гори.

-Наша анализа је показала да је Црна Гора празно и неистражено тржисте, гдје људи различито дозивљавају новац, поготово људи који раде у државним фирмама. Проста математика у односу на просјечну плату показује колико новца улази у државни пензиони фонд Црне Горе, али да се након одласка у пензију мало тога новца добија натраг. Уколико се као просјек живота рачуна до 85 година, онда се из државног фонда неће извући ни 25 одсто новца који је уложен. Гдје је остали уложени новац. Да ли вам је ико икад послао писмо о томе шта се дешава с вашим новцем? На основу свог и искуства других људи одлучили смо да промијеним несто. Наше тржиште и инпути су изузетни, задовољни смо одзивом људи, компанија и потписаним бројем леттер оф облигатион. Ми већ знамо с коликим бројем клијената ћемо сарађивати. Полазна основа је транспарентност. Имаћете дневни увид у ваш новац, гдје се пласира и шта се ради са њиме. Унапријед можете одлучити што ће се десити с вашом пензијом и коме ће остати. Потиписан је уговор са највећом клиником у Европи у Истанбулу, гдје ће се моћи за четири дана обавити комплетан преглед. То је бонус, то се не продаје. Такав преглед сами не можете обезбиједити испод 2000 евра. Уколико се поморци уједине као тијело, имаће независни рачун, брокера, могућност повлачења новца и транспарентност, појаснио је Филиповић. .

Тамара Дурутовић, адвокат, говорила је о два дијела регистрације. Као акционарско друштво које управља фондом, а та процедура мозе трајати мјесец, два.

-Обратили смо се комисији за тржисте капитала, већи број дозвола је добијен и за саму емисију преноса акција. Добићемо и лиценце за људе који ће бити запослени у том фонду. За најкасније два мјесеца све би било формализовано и фонд може поћети са радом, најавила је она.

Представљене су и понуде фонда за поморце. Корисник фонда може бити поморац и његова улагања мјесечно могу да се крећу од 200 до 1000 евра.

За износ од 200 евра мјесечно потписује се уговор на минимум 10 година и уколико је држављанин Црне Горе не може на лични захтјев да подигне сав новац- у овом случају 24.000 евра, него у више рата. Уз то добија и могућност да у Турској, на клиници Ави Бадем једном годишње борави четири дана у хотелу (три ноћења), а за то вријеме има плаћене прегледе и ПЕТ скенер у једном дану, а другог дана разговор са доктором, преводиоца и пратњу. Остало вријеме корисник може да проведе по свом укусу. У случају лијечења може се користити и новац из фонда. Трошкове одласка и повратка из Турске корисник сам плаћа.
За мјесечни износ од 300 евра корисник добија исто оно што и за 200 евра, као и могућност школовања дјеце и то тако што се максимално плаћа 30 одсто школарине. И то не на престижним свјетским факултетима, него на локалним и средње рангираним факултетима.
За 500 евра мјесечно корисник добија све што и за 200 и 300 евра и уз то могућност куповине стана или аута.
За 800 евра корисник добија све наведено из претходних пакета уз могућност запослења и адекватно образовање дјеце у свјетским компанијама, као и образовање на престижним и луксузним универзитетима.
Улагање од 1000 евра мјесечно представља луксузни пакет који уз све раније наведено омогућава лијечење у три луксузне болнице у свијету, на примјер у универзитетској болници у Кливленду и то четири дана са својим превозом, а уколико је потребан наставак лијечења фонд плаћа 100 осто.

Јована Никчевић са Поморског факултета поздравила је присутне и питала је која је то правна регулативе по којој фонд послује и да ли се поштују црногорски правни прописи о фондовима, јер 2006. године је доније закон о добровољним фондовима?

Тамара Дурутовић је одговорила да су државне службе потпуно упознате са пословањем овог фонда.

Јована Никчевић је нагласила да су поморци специфицна категорија запослених. Поморци подлијежу посебним конвенцијама и државе које су ратификовале ту конвенцију имају обавезу да обизбиједе поморцима социјалну заштиту.. Да ли фонд има везе са државом и постоји ли могуцност да се успостави веза са њом, питала је она?

Олег Фииповић је одговорио да овај фонд није инвестициони, па по закону постоје врло рестриктивни и јасни услови како инвестирати новац. Оснивачки капитал је дупло већи од инвестиционг капитала који је 150 хиљада.

Постављена су и питања да ли фонд важи само за држављање Црне Горе, зашто је минимум 200 евра и шта се дешава при прекиду уговора прије 10 година. Да ли се издвајања односе само на једног члана или све?

Одговорено је да за кориснике нема територијалног приниципа.. Врло је тешко испунити нешто за 100 евра мјесечно. За прекид уговора остварује се договор, па можете да повучете средства која сте уложили, па је главница исплаћена, али се губи профит само у задњој години. Корисник одлучује које ће дијете да финасира. Постоји могућност и да се прода новац из фонда на слободном тржишту.

Олег Филиповић је додао да фонд жели и излазак на берзу. И то на најјачу, ону у Франкфурту. За то би фонду требало три до четири године.

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...