Насловна Политика Митрополит Јоникије: Обновићемо капелу на Ловћену, маузолеј нећемо рушити!

Митрополит Јоникије: Обновићемо капелу на Ловћену, маузолеј нећемо рушити!

Вјерујем да ће се капела на Ловћену обновити, молим се за то и инсистираћу на томе, а маузолеј треба да остане, казао је митрополит Јоаникије гостујући вечерас на ТВЦГ.

– Рушење капеле највећег сина Црне Горе Његош је велики гријех. Нико не помиње да ћемо рушити маузолеј на Ловћену. О томе је говорио и митрополит Амфилохије. За цркву обнова капеле има велики значај. Инститираћу на томе. Наравно да хоћу. Шта бих друго радио?- казао је владика.

Додао је да су ноторне лажи да је црквена имовина у Црној Гори припала Београду.

– То су обичне манипулације. Сва имовина је уписана на епархије које ђелују у Црној Гори. Не бих одговарао на питања да је уговор састављан у Београду и да се није смио промијенити ни зарез- истакао је он.

Он је казао да је усвојен текст Темељног уговора који је покојни митрополит Амфилофије доставио влади 2012. године.

Саопштио је такође да је Влада Дритана Абазовића имала неке примједбе на дио Уговора.

– Постигнут је договор, а нисмо ни ми били тврдоглави. Не плашимо се ктритика, нити примједби, а драго ми је што је било- казао је владика.

Владика је истакао да се Црној Гори догодио народ, мислећи на литије, а то је имало политичке последице.

– Даљег уплитања у политику са наше стране није било- сматра митрополит.

Према његовим ријечима, погрешно је протумачено када је рекао да је Црну Гору захватио усташлук.

– Ми свештеници, ипак, морамо искористити некад јаку ријеч. Не љутим се нас Абазовића што је реаговао да та реторика није одговарајућа. То су најблаже примједбе од стране власти на коју сам до сада наишао- истакао је он.

Навео је да ниједан уговор који је потписан последњих 50 година није био толико под лупом јавности као Темељни.

– Влада Здравка Кривокапића је почела прва да се бави овим текстом. Не сјећам се да је јавност оволико била укључена кад су се уговори потписивали са другим вјерским заједницама. Цркву не конституише никакав уговор, већ Господ али добро је да се уреде односи цркве и државе. Ми смо увијек ишли да односе уредимо на принципу међусобног уважавања – закључио је владика.

Митрополит Јоаникије је рекао да не види ништа спорно у парастосима генералу Дражи Михаиловићу. Он је појаснио да је генерал Михаиловић био православни хришћанин који се није одрекао Бога и има право на парастос. По његовим ријечима генерал Михаиловић је био дио савезничких снага и тај статус имао је током читавог Другог свјетског рата. Због тога је примио и легију части од америчког предсједника Хари Трумана.

Најновији чланци

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

ЈАСНО И КИШНИМ ГЛИСТАМА: Црна Гора колонија!

Пише: Иван Милошевић Уколико некоме није било јасно, ваљда је и њима данас пукло пред очима - Црна Гора је колонија! И то она вулгарног...

СУЛТАНИЈА, ПРЕДСТАВНИЦИ ЧЕТИРИ МАЊИНСКА САВЈЕТА СЛОЖНИ: Бошњаци окупирали Фонд за мањине, својима додијелили 1,4 милиона, осталима 40.000 евра!

Представници четири национална савјета организовали су конференцију за медије у Подгорици, а повод је жеља представника националних савјета четири мањинске заједнице Срба, Албанаца, Хрвата...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...