Насловна Политика Митрополит Јоникије: Обновићемо капелу на Ловћену, маузолеј нећемо рушити!

Митрополит Јоникије: Обновићемо капелу на Ловћену, маузолеј нећемо рушити!

Вјерујем да ће се капела на Ловћену обновити, молим се за то и инсистираћу на томе, а маузолеј треба да остане, казао је митрополит Јоаникије гостујући вечерас на ТВЦГ.

– Рушење капеле највећег сина Црне Горе Његош је велики гријех. Нико не помиње да ћемо рушити маузолеј на Ловћену. О томе је говорио и митрополит Амфилохије. За цркву обнова капеле има велики значај. Инститираћу на томе. Наравно да хоћу. Шта бих друго радио?- казао је владика.

Додао је да су ноторне лажи да је црквена имовина у Црној Гори припала Београду.

– То су обичне манипулације. Сва имовина је уписана на епархије које ђелују у Црној Гори. Не бих одговарао на питања да је уговор састављан у Београду и да се није смио промијенити ни зарез- истакао је он.

Он је казао да је усвојен текст Темељног уговора који је покојни митрополит Амфилофије доставио влади 2012. године.

Саопштио је такође да је Влада Дритана Абазовића имала неке примједбе на дио Уговора.

– Постигнут је договор, а нисмо ни ми били тврдоглави. Не плашимо се ктритика, нити примједби, а драго ми је што је било- казао је владика.

Владика је истакао да се Црној Гори догодио народ, мислећи на литије, а то је имало политичке последице.

– Даљег уплитања у политику са наше стране није било- сматра митрополит.

Према његовим ријечима, погрешно је протумачено када је рекао да је Црну Гору захватио усташлук.

– Ми свештеници, ипак, морамо искористити некад јаку ријеч. Не љутим се нас Абазовића што је реаговао да та реторика није одговарајућа. То су најблаже примједбе од стране власти на коју сам до сада наишао- истакао је он.

Навео је да ниједан уговор који је потписан последњих 50 година није био толико под лупом јавности као Темељни.

– Влада Здравка Кривокапића је почела прва да се бави овим текстом. Не сјећам се да је јавност оволико била укључена кад су се уговори потписивали са другим вјерским заједницама. Цркву не конституише никакав уговор, већ Господ али добро је да се уреде односи цркве и државе. Ми смо увијек ишли да односе уредимо на принципу међусобног уважавања – закључио је владика.

Митрополит Јоаникије је рекао да не види ништа спорно у парастосима генералу Дражи Михаиловићу. Он је појаснио да је генерал Михаиловић био православни хришћанин који се није одрекао Бога и има право на парастос. По његовим ријечима генерал Михаиловић је био дио савезничких снага и тај статус имао је током читавог Другог свјетског рата. Због тога је примио и легију части од америчког предсједника Хари Трумана.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...