Насловна Почетна Митрополит Јоникије: Дужност не бих прихватио без подршке народа!

Митрополит Јоникије: Дужност не бих прихватио без подршке народа!

Дужност митрополита црногорско-приморског је превелика и не бих смео да је прихватим без подршке целог народа и да је било подељености у Сабору, рекао је митрополит Јоаникије.

У Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу организован је дочек новоизабраних митрополита црногорско-приморског Јоаникија и епископа будимљанско- никшићког Методија, где се окупио велики број верника.

Вечерњој служби присуствовали су и председници општине и Скупштине општине Никшић, Марко Ковачевић и Немања Вуковић, као и представници партија које чине нову власт у том граду.

Јоаникије је рекао да је много важно било њихово заједништво када су протеклих месеци делили забринутост и невоље, када су били угрожени и гоњени, и када су бранили своје светиње.

Та наша забринутост, преко нашег заједништва у Христу претварала се у радост, снагу и победу. Много важно је било и што смо сви заједно поделили тугу када су одлазили највећи из рода нашег, почев од патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и владика Атанасија и Милутина, казао је Јоаникије.

Говорећи о свом постављењу на трон митрополита црногорско-приморског, Јоаникије је казао да се Свети архијерејски Сабор састао после две године и изабрао пет нових владика Српске православне цркве (СПЦ).

У Црној Гори догодило се нешто што се и очекивало, али сви морамо да се смиримо пред Богом и сачекамо шта ће Дух свети устројити и Свети архијерејски сабор саопштити. Ја недостојни, изабран сам за митрополита црногорско-приморског, и то је превелика дужност које се не бих смео прихватити без подршке целог народа, рекао је Јоаникије.

Он је казао да се не би смео да прихвати ту дужност да је било икакве подељености у Светом архијерејском сабору по том питању.

Јоаникије је рекао да је једногласну подршку добио од Светог архијерејског Сабора на челу са патријархом Порфиријем, „јер није лако бити митрополит на столици за коју се певало ‘олтар прави на камен крвави’“. Он је о избору свог наследника, епископа Методија, казао да је он духовно чедо митрополита Амфилохија, на коме почива и благослов покојног патријарха СПЦ Павла.

Методије је рекао да је помало владика спремних да „по Божијој промисли, а не по људској мери, седну на трон цетињских митрополита“.

Према његовим речима, помало је, али их има, „и Бог нам је дао нашег митрополита Јоаникија да нас води, руководи, учи правој вери и љубави, и помогне да разликујемо човека од нечовека“.

И нигде ових мало дана које сам, као архијереј, гледао по осталим помесним црквама и епархијама, нисам срео ни видео овако диван саборни, литургијски, јеванђељски и хришћански однос у љубави између епископа и његовог народ, казао је Методије.

Он је оценио да је сваки појединац у народу у Црној Гори протеклих година показао ону истинску личност, и да свој живот није заснивао на новцу, положају и моћи који из тога произилазе, „него на Христовим речима и поверењу у њега“.

Сви ми који ходимо за њим морамо да покажемо макар онолико храбрости колико је народ у Црној Гори показао свим околним народима, посебно прошле године, ходећи за Христом и узевши крст свој, притом одрекавши се себе и својих положаја, и свега онога што се под тим подразумева, рекао је Методије.

Он је рекао да је дубоко свестан својих слабости и несавршенства, као што би требало да буду и сви хришћани.

Исто тако исповедам и чврсту веру у Христа, да ће надопунити све што недостаје и све што је несавршено усавршити, и да ћемо сви заједно, сећајући се наших дивних и светих духовних отаца, почев од Амфилохија, који су у нас уградили макар зрнце своје љубави и жртве, да достигнемо висину мере Христове, казао је Методије.

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...