Насловна Политика Митрополит Јоаникије: Мило хтио да сруши Митрополију, Филип ме разочарао, Здравко прошао...

Митрополит Јоаникије: Мило хтио да сруши Митрополију, Филип ме разочарао, Здравко прошао како је радио!

Митрополит црногорско приморски Јоаникије казао је у емисији Пресс плус са Рајком Раичевић да до сада није имао сусрете са предсједником државе Милом Ђукановићем. Он је истакао да свештенство и вјерници Српске православне цркве нијесу привилеговани, а да је жеља цркве да се држава према свима односи једнако. Сматра да постоји одвојеност цркве и државе у Црној Гори, али да је неопходна међусобна сарадња и комуникација.

Нијесам имао сусрет са Милом Ђукановићем, нити је он био заинтересован, а нијесам ни ја. Не желим ником никакво зло. Човјек је предсједник државе и једне јаке партије, то морамо уважити. Као и године проведене на власти. Ипак, мислим да је вријеме да оде са функције, рекао је он.

Ђукановић је, како је истакао, ступио у контакт са њим преко Белведера.

Ту се појавио као вођа покрета који је требало да сруши Митрополију, истакао је митрополит.

Према његовим ријечима, изненадили су га и повриједили потези бившег предсједника државе Филипа Вујановића.

-Филип Вујановић је образован правник, интелектуалац, и добар човјек. Зато ме изненадило, негдје и повриједило, то што је дао подршку оном накарадном Закону. Он је као човјек власти и послушник Ђукановића дао политичку изјаву, која је имала тежину, будући да је познат као добар правник. Изненадило ме је када је толико подривао причу о Темељном уговору, да је то било непристојно, поручио је Јоаникије.

Он сматра да је говор мржње када поједини медији и дио јавности називају СПЦ Црквом Србије.

Објашњава да је СПЦ једна институција, јединствену цјелина која дјелује на цијелом простору своје јурисдикције, и не треба да се да кривотвори њено име.

То је у суштини говор мржње, када се неко зове другим именом. На тај начин желе да протумаче да смо нека политичка организација. Не мора нико да нас воли, али нормалан човјек би требао да уважава наше вјековно постојање, казао је митрополит.

Држава и цкрва у Црној Гори, како је рекао, јесу и нијесу одвојени.

То је мало двосмислено, шта значи одвојеност. То би требало да значи да се свако бави својим послом из своје надлежности. Како год окренемо, бавимо се истим народом. Грађани који се изјашњавају као вјерници, јесу и грађани. У том смислу потребна је сарадња. Добро је што имамо Закон о слободи вјероисповијести гдје црква и држава, уважавајући једна другу, успостављају званичну комуникацију и сарадњу, поштовањем одвојености. Уосталом бавимо се истим народом, и требало би да имамо сарадњу, казао је он.

Митрополит Јоаникије сматра да ће жалба поднесена Уставном суду поводом потписивања Темељног уговора бити одбачена.

Он је казао и да су многи оптуживали цкрву, покушавајући да је збришу са лица земље, али нису успјели.

Ми се нијесмо апослутно мијешали у кадрвоску политику. Било је нешто око премијера Кривокапића, јесте да је била комуникација прије оснивања те влада. Нама је био интерес да се оснује Влада. Ко је био мандатар, изабран је. Премијер Кривокапић као хришћанин и то је истицао, да хоће у Влади хришћане, људе од струке и ауторитета…Али ми се нијесмо мијешали, рекао је он, додајући да та „Влада како је радила тако је и прошла“.

Свештенство и вјерници СПЦ нијесу, наводи он, привилеговани, али је жеља цркве да држава према свима односи једнако.

Не можемо рећи да је СПЦ дискриминасана, али положај није задовољавајући. Влада је недавно ускратила игуману манастира Дајбабе улазак у земљу. Он је Рус, који је ту 20 година, изузетан пастир, теолог… Званично образложење зашто је протјеран нијесмо добили, Незванично су нам рекли да се у тој цркви окупљају „свакакви“ људи. Тог човјека не интересује политика, он је интелектуалац, од духовних вриједности, рекао је он, додајући да је Митрополија поднијела жалбу.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...