Насловна Почетна Митрополит Јоаникије; Дола - Христова Голгота и мали Јасеновац!

Митрополит Јоаникије; Дола – Христова Голгота и мали Јасеновац!

Најмање 522 житеља Пиве, од којих 109 дјеце, свирепо су убијени 7. јуна 1943. године. Покосили су их рафали припадника злогласне фолксдојчерске СС дивизије „Принц Еуген“ уз подршку првих комшија из Херцеговине, гатачких усташа и муслимана из злогласне Ханџар дивизије.

Данас су Пивљани окупили да обиљеже страдање својих племеника, славу спомен-храма који је у Долима саграђен, а свету архијерејску литургију служили су новоизабрани митрополит црногорко-приморски Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва. Присуствовали су и предсједници општина Плужине и Никшић, Мијушко Бајагић и Марко Ковачевић, и предсједник Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић.

И док су небо и Пива оплакивали страдалнике, митрополит је одржао бесједу истичући да су Дола нова Христова голгота, “мали Јасеновац”.

Народ који рађа мученике и свједоке Христове вјере то је Христов народ који се сједињује са Христом проливањем своје невине крви. А у Пиви је проливена невина крв дјеце. Злочиначке СС дивизије њемачке овуда су прошле, а оне су унајмиле све старе непријатеље Пиве и овдје су извршиле ужасни злочин, геноцид над дјецом, женама трудницама, мајкама, старцима и над осталим невиним народом у Пиви, међу којима је било и свештеника, казао је митрополит Јоаникије, пишу Вијести.

У бесједи је поменуо и пивске дјевојке, Јаглику Аџић и Софију Кандић, које су, како је рекао, “сачувале своју част и образ и образ Пиве, нијесу се предале мучитељима, него су живе ускочиле у огањ”.

Од кад смо се почели сабирати на ово жртвено мјесто и вршити помен, од тада Пива живи новим животом. Није случајно што се у исто вријеме обнови древна светиња у Пиви, манастир Св Јована Крститеља на Заграђу…подиже се нови саборни храм у Плужинама, те Плужине неће више бити мјесто у коме се не види храм. Тај храм је посвећен обновитељу српске патријаршије Макарију Соколовићу…И ове друге светиње се обновише и поједине изградише, али најважније је да се народ у Пиви објединио око овог жртвеног мјеста и око осталих светиња, казао је митрополит.

У Црној Гори је, према његовим ријечима, подигнуто двадесетак ловћенских, капела, а једна од њих је у Долима.

Нијесмо дошли никоме да се светимо, него да се споменемо светих мученика и светих жртава које нас препороде и сједињују са Христом, да се оплеменимо и да своја срца отворимо…Да се увијек сјећамо својих светиња и свога Косова, Јасеновца, Дола, Велике, Пребиловаца, да знамо шта то за нас значи, да смо народ Христов који се са Христом и са христовом голготом и са његовим крстом поистовјетио, поручио је митрополит.

Невине жртве у Долима су биле подијељене у три групе – једну су чинили мушкарци старији од 15 година, другу жене и дјевојке, а трећу дјеца. Редослијед убијања био је обрнут. „Пивску крваву бајку“ преживио је само Милош Гломазић који је преминуо 1986. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ је 2017.године канонизовао све жртве злочина у Пиви, а дан њиховог спомена је 7.јун.

Извор: ИН4С

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...