Насловна Политика Митрополија: Потписивање уговора није разлог да једни тугују, а други се радују,...

Митрополија: Потписивање уговора није разлог да једни тугују, а други се радују, црква није добила ништа више од других!

Темељни уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве који је јуче потписан у Подгорици представља здрави, законити и демократски начин уређења односа између Цркве и државе.

Уговор је, прије свега, средство којим су држава и Црква искористиле законску могућност из Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница да поједина питања од заједничког интереса ближе ријеше, у складу са Уставом и законима Црне Горе.

Православни вјерници и наша Црква овим Уговором нису добили никакав вишак права у односу на вјернике других Цркви и вјерских заједница.

Његово потписивање не треба да буде разлог за тријумфализам једних или осјећај пораза за неке друге, нити да буде повод за нове подјеле. Црној Гори је потребно јединство у братској љубави, а не братомржња и ненавист.

Стога, све оне који ових дана осјећају растерећење и радост због овог догађаја, дијелећи њихов осјећај, позивамо да се уздрже од организовања било каквих јавних манифестација овим поводом. Они, пак, који овај догађај доживљавају на другачији начин, такође остају у нашим молитвама са жељом да разумију да је овај чин на корист наше земље и свих њених грађана.

Из Митрополије црногорско-приморске

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...