Насловна Колумне Мирјана Бобић Мојсиловић: Опасне везе!

Мирјана Бобић Мојсиловић: Опасне везе!

Пише: Мирјана Бобић Мојсиловић

Ових дана су новине, портали и Јутјуб затрпани причом о неком пару који пред камерама ријалити програма доживљава своју прву брачну кризу.

Укратко, млада супруга доживљава кризу идентитета – жели мало слободе, попуштање притиска, жели да је сви оставе на миру и не жели никоме да се правда за своје нагле промене расположења. Наводно, млада супруга се заљубила у неког другог.

Али то није поента ове приче. Поента је у нашим различитим верзијама љубави.

Њен млади супруг, који је спреман да јој све опрости и који је у потпуности разуме, каже да је толико воли да кад би се растали, он више никада не би био ни са једном другом женом.

Добро, клинци свашта изјављују, али оно што сваком нормалном мора да упали лампицу за аларм је његово објашњење његове апсолутне љубави – „Не могу да поднесем да будем без ње. И кад оде код фризера, ја је зовем. Морам да је гледам.”

Мушкарци у коментарима кажу за њега да је шоња и папучић, жене су одушевљене његовом дивном душом и његовим признањем да јој он обува чарапе док спава, „да не озебе”.

Мислим да није посреди ни шоња ни дивна душа, већ да се ту ради о некој патологији.

Било ко, ко вам каже да не може да буде одвојен од вас, да мора стално да вас гледа, да сте му ви важнији него што је сам себи важан, да сте ви његов живот и да му је једино важно да ви будете срећни, показује елементе лудила.

Коме треба таква „љубав” крпеља? Коме треба контролор коме је једино занимање да вас покрива и открива? Коме треба таква љубав која вас непрестано убеђује да вам нико више није потребан, пошто њему није потребан ни пријатељ, ни друштво, ни породица? Коме треба човек (или жена, свеједно) коме је целокупна пажња фокусирана на вас? „Опасне везе” почивају управо на оваквим изјавама љубави.

У ери у којој је блискост побркана са сексом, љубав је побркана са опседнутошћу и контролом. У ери у којој је себичност подигнута на највиши пиједестал вредносног система, свака несебичност привлачи пажњу као редак драгуљ.

Па ипак, у свакој „апсолутној”, безрезервној и бесконачној љубави, чучи опасан демон контроле и гушења који се врло често представља као „ТВОЈ анђео чувар”, који је, као и у истоименом роману, ноћна мора за сваку идеју праве љубави.

Бежите главом без обзира од било кога ко тврди да му је ваша срећа важнија од сопствене.

Извор: Блог „То сам ја“

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...