Насловна Колумне Мирјана Бобић - Мојсиловић: Ново лице!

Мирјана Бобић – Мојсиловић: Ново лице!

Пише: Мирјана Бобић – Мојсиловић

„Дошла сам по своје ново лице”, узвикнула је ових дана једна позната британска старлета, пошто се јавила милионима својих пратилаца, лежећи после најновије естетске операције у Турској коју је, наравно, снимала за свој ријалити шоу програм. О њеном новом „подухвату”, како и доликује, свет су обавестили и британски таблоиди, претварајући се да су забринути што њихов медијски производ много често „иде по нож”.

У овој реченици лежи сва туга, бесмисао и лудило савременог живота.

Нико јадној старлети није објаснио да је њено „ново лице” једна од највећих варки. Њено ново лице увек је само наличје њеног правог лица – њене несигурности, њених фрустрација и њене луде вере да ново лице може да победи све остале стварносне неумитности.

Па ипак, у овој причи највеће лудило не лежи чак ни у њеним операцијама, ни у њеним илузијама, највеће лудило лежи у томе што има директан пренос, то што живи ријалити.

Живети за свет, то је оно што јој прави егзистенцију, новац, који јој омогућава да на свом телу ради шта хоће, како би то приказала гомили пратилаца који падају у несвест сваки пут кад виде њено ново лице.

Живети за свет испоставља се као најбесмисленији вид живота, као зачарани круг бесмисла из кога нема изласка. Добровољно преобразити своје тело, па ако хоћете – и своју интиму, у неку врсту огледног добра за савремену хирургију, лудило је на коме данас почива кључни пројекат рушења сваког система вредности западне цивилизације. Све је на продају.

Укидање простора, интимног зарад јавног, већ је довело у питање све што знамо, постављајући на пиједестал релативизацију свега. Тамо где је све релативно, тамо се брише граница између добра и зла, а тако се обесмишљава и идеја лепог.

Другим речима, порука свих старлета света, које су звезде потрошачке цивилизације, гласи – лепо је оно што је вештачко, а за вештачко је потребно много пара. Дакле, лепо је оно што много кошта. Богатство је само по себи лепо. И свако може постати богат, уколико зна како да се прода. Британска старлета зна шта ради.

Хиљадама клинки продаје идеју да и оне могу, са шавовима и завојима, једног дана, уколико имају добре штепове, да постану богате девојке које ће довека бити лепе. И младе.

Живети за свет испоставља се као најбесмисленији вид живота, као зачарани круг бесмисла из кога нема изласка

Тело и лице постају најпожељнија валута данашњице. Отуда се данас силикони, хијалурони, имплантати и остало, носе као некада дукати на огрлици на сеоским вашарима.

На овом глобалном вашару, једини који се стварно смеје једним од својих нових лица је – Лукави.

Извор: Блог „То сам ја“

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...