Насловна Почетна Мирјана Бобић Мојсиловић: Никад није касно!

Мирјана Бобић Мојсиловић: Никад није касно!

Пише: Мирјана Бобић Мојсиловић

Пре неколико дана, удала се моја другарица.

Венчали су се скоро тајно, у кругу најближих пријатеља. Али, обећали су, отворићемо шампањац, за младенце. Млада има шездесет година, младожења мало више. Младенци су се у цркви заветовали да једно другом буду подршка, и у добру и у злу. И сада, као свеже венчани, радују се као клинци. Кад прилике буду дозволиле, направиће свадбену журку, и отпутоваће негде на медени месец.

Између радости и изненађења, на тренутак ме је обузела сета, мисли о пролазности, о овом животу таквом какав јесте, о шансама које често не дајемо ни себи, ни другима, мисли о томе како услед расуте пажње више ни не знамо шта желимо.

Инспирисана њиховом срећом, моја друга пријатељица, јадала ми се што је сама.

„Само ми реци каквог човека желиш, можда могу да те упознам с неким мојим познаником”, рекла сам.

Замислила се.

Стари људи мисле само о ономе шта не желе

„Овако”, почела је, склопљених очију и са осмехом на лицу.

„Не желим досадног, уморног маторца.”

Одједном, осмех јој је нестао. Лице јој је постало озбиљно и оштро.

„Не желим неоствареног, искомплексираног, љубоморног контролора… Заузетог, ожењеног, ни свеже разведеног с брдом проблема… Дебељушкастог, необразованог… Ни неког нарциса који је до јуче јурио клинке, ни преозбиљног… Знаш, оно, електроинжењер, гушитељ… Мислим, не треба ми нико да ми мења штекере, за то узмем електричара…”

Млада с почетка ове приче, у ствари је и буквално и симболички млада, јер само мисли о ономе шта жели

Нисам стигла ни да удахнем ваздух, а она је колутала очима и испаљивала тираду са списка минуса с којима се сретала у животу.

„И стипса, то ни случајно, не долази у обзир. Наравно, ни много млађи, кева могу да будем само својој деци. И не долази у обзир неко ко не живи близу.”

„Знаш ли зашто си сама?”

„Зашто?” питала је са изразом лица између свадљивости, дурења и самосажаљења.

„Зато што све време говориш само о томе шта нећеш.”

„Па какве то везе има?”

„Кад на питање шта хоћеш, одговараш списком онога шта нећеш – то говори да ти то у ствари и не желиш.”

„Ја? Не желим? Није истина! Желим… желим да се заљубим, у неког дивног лика… онако… а не да буде кретен, као овај последњи…”

Хтела сам да јој кажем да никад није касно не само поново се заљубити, него да никад није касно променити приступ животу, мушкарцима и самој себи. Али, било ми је јасно да је у њеном случају узалуд говорити.

А млада, с почетка ове приче, у ствари је и буквално и симболички млада, јер само мисли о ономе шта жели.

Стари људи мисле само о ономе шта не желе.

Заиста, никад није касно да се научи нова, велика лекција о живот.

Извор: блог „То сам ја“

Најновији чланци

„Српска24“ у спомен на жртве словеначког крвавог прољећа: Списак убијених црногорских четника у Јасеновцу и Лијевча пољу и осталим стратиштима Босне и Хрватске!

У децембру 1944. године са простора Црне Горе и Боке   у одступницу је кренуло између 12 и 15.000 припадника ЈВуО и народа. Колона је...

Показна ДПС вјежба у Богетићима: Слобода и издаја!

Пише: Иван Милошевић "Слободни" грађани који су данас и јуче блокирали саобраћај у Богетићима доставили су ултиматум влади. Или како они хоће или блокаде ће...

Египат: Откривен град стар три миленијума

Египатски археолози открили су изгубљени град стар 3.000 година, заједно са кућама од цигала, артефактима и алатима из фараонских времена. Познати археолог Захи Хавас рекао...

ДПС медији на билдовању: Припремају терен за оставке Спајића и Братићке!

Пише: Иван Милошевић ДПС медијима се може свашта замјерити, да су ништаробе и квазиновинари, плаћеници ДПС-а и агенти УДБЕ, али у једноме су без премца....

Према тврдњама комита и уличних слободара: Срби и три прста провокација, сва средства (пребијања) против њих оправдана!

Пише: Иван Милошевић Пребијање војника на Богетићима интересантно је објаснила НВО "Црногорски отпор", која је, претпостављам, једна од организатора блокада црногорских путева. -Током исказивања протеста, блокадом...