Насловна Колумне Мирјана Бобић Мојсиловић: Мадона!

Мирјана Бобић Мојсиловић: Мадона!

Пише: Мирјана Бобић Мојсиловић

Поп звезда Мадона појавила се пре неколико дана на свечаности поводом прославе четрдесетогодишњице МТВ-а и у свом познатом стилу шокирала јавност – на глави је имала кожну шапку у стилу њујоршког таксисте, а испод мантила кожни боди у стилу „доминатрикс” даме. Затим је окренула леђа и свима показала своју нову задњицу.

„Мислили су, кретени, да нећемо трајати, а ево нас и даље овде”, рекла је на крају свог говора и отпевала свој чувени хит Као девица.

Реакције су биле мешовите – од хвалоспева „да је самопоуздање најважније оружје сваке жене”, преко опаких коментара мушкараца да је она баба која изгледа као да се спремила за провод у неком лондонском свингер клубу, до оних да би „она и Џо Бајден били идеалан пар”, иако је познато да Мадона има дечка који је скоро четрдесет година млађи од ње.

Да ли је лепа или не, да ли се унаказила пластичним операцијама или не, да ли је смешна или не, да ли са 63 године изгледа савршено или јадно, ствар је укуса.

Другим речима, и Мадона је жртва

Све је то шоу-бизнис, а Мадона је увек знала како да усталаса јавност.

Мушкарци су, углавном, згрожени овим њеним садо-мазо издањем. Феминисткиње су одушевљене њеном храброшћу и самопоуздањем. Парадоксално, и једни и други помињу њене године.

У покушају да терет година обрише са своје појаве, Мадона је учинила супротно. Њене 63, одједном су постале 93, а њена гола задњица постала је нека врста пресуде свим женама у годинама.

Радикални костим, у ствари, увек направи контраефекат – облачи га да би показала како јој време не може ништа, док гола задњица, чак и кад је и даље очувана, само подвлачи своју сопствену историју, вапећи да буде похваљена исто као пре четрдесет година. А радикални костим није само порно-гардероба – исти ефекат био би и да се обукла као девојчица и завезала кикице.

Тај покушај да се буде као девојка, као тридесетак година млађа верзија себе, јесте и знак самопоуздања и знак извесне слабости, наметнуте патње због старења. Лудило савремене цивилизације испоставило је свету сатански ултиматиум: буди све млађи!

Другим речима, и Мадона је жртва.

То само значи да је женама, нажалост, културолошки одређено да, некако, у одређеним годинама буду невидљиве, да би биле остављене на миру. Ако се не облаче у складу са својим годинама, непрестано ће бити подсећане на то колико имају година, као да оне саме то не знају.

Извор: Блог „То сам ја“

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...