Насловна Колумне Мирјана Бобић-Мојсиловић: Дух и тијело!

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Дух и тијело!

Пише: Мирјана Бобић Мојсиловић

Да ме неко, случајно, не схвати погрешно – помаде су феноменалне. Волим помаде за ноћ, за дан, за зрелу кожу, против бора, хидратантне и масне, за сунце и зиму, против УВ зрачења, против пега и флека, против целулита, за затезање коже, за скидање подочњака и тамних колутова, помаде које праве инстант лифт или што би се по нашки рекло – које одмах подижу лице. Помаде за вечну младост и дуго сећање. Другим речима, волим помаде, не могу без помада и – помаде су важне!

Такође, важна је и негована коса, и руке, и нокти, и стопала, и колена, и лактови, и важно је бавити се спортом, неговати тело, физички изглед, бити у доброј форми, нарочито пред лето, пред сезону кратких сукања, голих рамена и купаћих костима.

Некада, кад смо били клинци, нико није говорио о телу

Чему све, ако не можемо да будемо прелепи на Инстаграму? Ако наша тела и наша лица нису опипљиви и голим оком видљиви доказ да радимо на себи?

Али, проблем је у томе што у данашњој филозофији света, рад на себи подразумева искључиво рад на телу и лицу. Како је могуће да мало ко данас под „радом на себи” подразумева билдовање мозга, карактера, знања. Упитаност, не само над судбином света већ над властитом судбином – над властитим заблудама, падовима и узнесеностима.

И да би, на пример, херојско атлетско тело мушкарца, као некада, производило и херојски карактер, а не само еротске зазубице?

Некада, кад смо били клинци, нико није говорио о телу. Говорили смо о књигама које смо читали, о филмовима које смо гледали, о музици коју смо слушали. Размењивали смо идеје. Данас размењујемо своје фотографије, које су само још једна илузија о вечности – савремена фотографија има невиђено кратак рок трајања, и зато морамо стално да се „обнављамо” на сликама, како не бисмо престали да постојимо.

Занимљиво, у свету у коме доминира материјално и у коме је све подређено материји – без обзира да ли се ради о телу или о новцу, цео матрикс и постоји да би био платформа за рекламирање могућности да се заустави пропадање. Можда и зато сви билдују тело, а мало ко билдује дух.

Извор: Блог „То сам ја“

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...