Насловна Магазин Миодраг Линта: Подићи оптужнице за злочине над Србима на Миљевачком платоу!

Миодраг Линта: Подићи оптужнице за злочине над Србима на Миљевачком платоу!

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починиоца злочина над 40 Срба убијених Срба током агресије Хрватске војске на Миљевачки плато, код Дрниша.

Линта истиче да су за овај монструозни злочин осуђена само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља најдубље вријеђање српских жртава и чланова њихових породица.

– Није могуће говорити о добрим комшијским односима и међусобном поштовању док у Хрватској владају двоструки стандарди у односу на ратне злочине и жртве – навео је Линта.

Поводом 29 година од агресије на Миљевачки плато, Линта је навео да чињеница да Хрватска и даље одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, од укупно 40 убијених у тој акцији, доказује да се није суочила са злочиначком прошлошћу и да није способна да буде модерна, толератна и истински демократска држава.

У Хрватској се величају злочинци и одаје почаст хрватским жртвама а српске жртве се омаловажавају, прешућују, умањују и негирају – рекао је Линта.

У злочиначкој акцији хрватске војске 21. јуна 1992. године свирепо је ликвидирано 40 Срба, а 17 заробљених доживјело је бестијално мучење у хрватским логорима.

Од 40 страдалих Срба 28 је идентификовано и сахрањено у породичне гробнице, док је 12 неидентификованих, које породице нису могле препознати због монструозног злочина, сахрањено у заједничку гробницу на гробљу у Книну.

– Хрватска 26 година од завршетка рата одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, што је супротно начелима међународног хуманитарног права и међународним конвенцијама.

Извор: РТРС

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...