Насловна Политика Миодраг Лекић: Мило прекршио основна начела демократије, позивам га да о томе...

Миодраг Лекић: Мило прекршио основна начела демократије, позивам га да о томе јавно расправљамо!

Црногорски предсједник Мило Ђукановић јавним покушајем заустављања регуларног поступка избора владе грубо је прекршио основне и универзалне принципе демократије на којима се инспирише и наш Устав, нажалост, са многим правним празнинама, оцијенио је лидер Демоса Миодраг Лекића.

Он сматра како Ђукановић, поново вођен парцијалним, а не општим државним интересима, неодговорно угрожава базичне принципе демократије и правног поретка земље.

Мило Ђукановић, предсједник државе, такође званично – приватни предузетник у сфери бизниса, банкар, финансијски оператор у свијету пореских рајева – је јавним покушајем заустављања регуларног поступка избора владе, грубо прекршио основне и универзалне принципе демократије на којима се инспирише и наш Устав, нажалост, са многим правним празнинама. Тиме је додатно усложио, иначе дубоко кризну, институционалну ситуацију у земљи, објавио је Лекић на Фејсбуку.

Остаје, како је рекао, неспорна чињеница да је изборна парламентарна већина недавно једногласно усвојила Политички споразум са приоритетним програмским елементима, који је учињен јавним уз потписе 41 посланика, након чега су, подсјећа, отпочели преговори за избор мандатара.

Иако је након тога, и сасвим на вријеме, од стране парламентарне већине Мило Ђукановић био упознат са предлогом имена мандатара, он је у препознатљивом стилу несагледавања општег интереса, већ парцијалног и то у више кругова, злоупотребио државну функцију коју обавља, каже лидер Демоса.

Лекић сматра како је Ђукановић у јавно неодговорном образложењу „заобишао на вријеме саопштену вољу парламентарне већине и манипулисао са, у Уставу непостојећим појмом ‘потписа’, настављујући истом приземном конструкцијом нетачне наводе о неком кашњењу“.

Као да се ради о управо затвореном шалтеру, а не о једној од најодговорнијих државних институција и уставно-политичких радњи које су од огромног значаја за земљу и њену стабилност. Појава у јавности одобравања предсједниковог ‘тумачења’ од стране одређеног броја политичко-правних апологета, што оних из купопродајног аранжмана, што могуће и добровољних, не мијења основне чињенице, истакао је Лекић.

Основна чињеница на коју, како каже Лекић, посебно указује међународним представницима у нашој земљи, а прије свега чланицама ЕУ, гласи „да у Црној Гори постоји парламентарна већина која је у условима уставне легалности предложила мандатара и тако омогућила даље институционалне процедуре које воде ка финалном и круцијалном чину – гласање посланика о предлогу програма и састава владе у црногорском парламенту“.

Високо цијенећи значај међународне сарадње, посебно са земљема са којима смо у потписаним документима о интеграционим и савезничким односима, затим и са другим земљама са којима смо такође у пријатељским односима, посебно оним у региону, као предложени мандатар сам спреман на дијалог о насталој ситуацији и о свим другим питањима. Притом, држећи до достојанства земље, лично нећу са своје стране обилазити ниједну амбасаду, посебно не тражити подршку за лојалност, коју овдје, и врло деградирајуће за земљу, траже појединци и структуре инволвиране у корупционашке послове или су одговорне за допринос криминализацији црногорског друштва, казао је Лекић.

Сви субјекти инволвирани у токове политичког и јавног живота, како је рекао, „сви заједно носимо одговорност за циљ изграђивања Црне Горе као европске, демократске, правне, пристојне државе правила која једнако важе за све њене грађане“.

Поводом насталог питања тока уставне процедуре око формирања владе, позивам предсједника државе да са посланицима у Скупштини јавно расправимо настала питања од огромног интереса за државу. Или да са мном, као предложеним мандатаром од стране парламентарне већине, расправи питања регуларне демократске процедуре конституисања владе, о озбиљним политичким последицама које би могле слиједити – да дакле расправимо на начин који му одговара, у сваком случају, јавно пред лицем грађана наше земље, казао је Лекић.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...