Насловна Почетна Милош Ковић: Опкољени смо, али нас чува Русија!

Милош Ковић: Опкољени смо, али нас чува Русија!

У време нових геополитичких превирања велике силе неће поштедети ни Србију. Професор Филозофског факултета у Београду Милош Ковић каже и да треба да будемо свесни империјалне политике западних држава, да смо опкољени НАТО земљама али да не заборавимо да нас чува православна Русија.

Србија је, подсећа историчар, и у време Миловановића, Ристића, Гарашанина и Пашића, тражила савезнике и у томе је била врло прагматична. Ипак, у кључном времену стварања државе, Србију је, каже Ковић, помогла Русија, и добро је позната чињеница да је без Москве не бисмо имали.

Наш саговорник наглашава да је Србија умела да тражи подршку и на другим странама. Ми данас, наводи, видимо дисонантне тонове западних земаља према Србији. Традиционално је то Немачка која покушава да води неку своју политику, покушавала је то и на Косову и у Црној Гори, па су их одатле англосаксонци истерали.

Немачка наступа врло непомирљиво у Босни и Херцеговини и на КиМ, а с друге стране су ту англосаксонци. Ми морамо да видимо где су разлике између њих, али не можемо да дођемо у ситуацију као 1941. кад смо ослоњени на Енглезе имали то што смо имали са Немцима, да би нас Британци на крају рата и бомбардовали. Дакле, у том сукобу међу Германима – англосаксонским и немачким не би требало да будемо наивни, па да настрадамо. Ту је опет круцијална позиција Руске Федерације, рекао је Ковић.

Он подсећа да је наша земља у сличној позицији као у 19. веку иако су се ствари умногоме промениле. Данашња Русија је опет она традицијска и православна судећи по ономе ко води руску политику.

То су те копче и не треба потценити ту врсту веза. Сви причају о економији и политици али увек постоји и овај емоционални пакет који у неким тренуцима буде и примаран, рекао је наш саговорник.

Србија је и географско и културно и политички данас део евроазијског света али смо од њега одсечени појасом држава Алијансе – Румунијом, Бугарском, Грчком и Турском. Ковић каже да можемо да кажемо да смо опкољени земљама НАТО и то су највећим делом државе које нису пријатељи територијалном интегритету Србије.

Те државе су биле директни учесници разбијања Југославије и ту сада треба наћи нашу позицију. Много тога зависи од руског става али пре свега од става Србије који би требало да буде још отворенији и кооперативнији према Москви водећи рачуна о сопственом интересу. У томе не би требало да доносимо невоље Русији и Кини, не би требало да ми мали будемо изазивачи невоља али ту је негде наша позиција. Ако је Русија показала интересовање за Републику Српску и за Косово, ако је то учинила Кина, од три суперсиле су то две, онда заиста треба бити слеп на једно око и не настојати да у политичком смислу капитализујемо тако нешто, децидан је Ковић.

Професор Филозофског факултета каже да су Сједињене државе истрошиле своје ресурсе, Европска унија не зна шта ће са својим невољама, а сви они и даље воде стару империјалну политику из 90-их година прошлог века и у томе је главна опасност.

То више није разумно, ово је њихов јуриш на Русију преко Украјине, притисак на Белорусију, а у исто време угрожавање Кине. То нико разуман не ради и ми онда имамо утисак да се у Бриселу и у Вашингтону, Лондону и Берлину не доносе рационалне одлуке. Чему сада тај јуриш на евроазију, како ће се то завршити? Ми смо само део тог простора и важно је да реално трезвено сагледамо наше националне интересе, да не будемо исхитрени, да будемо опрезни. Не смемо бити нестрпљиви, уколико у овом тренутку нешто не можемо, треба да одложимо циљ, а спремимо ресурсе за тако нешто, закључио је Милош Ковић

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...