Насловна Политика Милорад Додик: У ФБиХ покушавају да отму српску имовину!

Милорад Додик: У ФБиХ покушавају да отму српску имовину!

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Федерацији БиХ сада покушавају да отму српску имовину и да у оквиру Српске православне цркве треба формирати правни тиме који би се бавио правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа.

Додик је рекао да су проблеми Срба у Федерацији БиХ озбиљни, да тамошњи органи, претходно припремајући политичку сатанизацију Срба, покушавају да на недозвољен начин отуђе имовину зато што у неким случајевима Срби не могу да се појаве из различитих разлога. Истакао је да у Републици Српској ником ништа није отето, да је грађен ауто-пут и да је „веома дебело“ плаћана земља преко које прелази, без обзира да ли се радило Србима или другима, што у ФБиХ није случај.

– Морамо да се изборимо за то да право на имовину не застаријева поготово након ових дешавања у рату, као што је било то у Републици Српској – нагласио је Додик.

Указао је на важност скупа у Требињу гдје се виде удружени напори Србије, Републике Српске и РУГИПП-а, СПЦ и невладиних организација које на том раде, те да се конципира одређен број закључака који ће бити реалан и проводив, што је важно да се не би шириле илузије шта је могуће, а шта не.

Оно што треба да учинимо јесте да у оквиру наше институције која је доступна свим нашим људима, СПЦ, покушамо да формирамо правни тим који ће бити подржан од влада Србије и Републике Српске, а бавио би се правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа – сматра је Додик.

Истакао је и важност да Српска то ради у оквиру Геодетске управе што говори да је све институционализовано, те нагласио да је због тога и дошао да поздрави учеснике скупа.

Кључни догађај за заштиту имовине Срба у ФБиХ биће тренутак када наши људи, политички одани српском идентитету и народум постану дио институција у ФБиХ и ми нисмо далеко од тога, наставићемо даље да се боримо – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су Срби данас присутни у неким општинама у ФБиХ, али да то није довољно.

У Требињу је јуче почела дводневна конференција о заштити имовине Срба у ФБиХ, а један од циљева скупа јесте да људи на вријеме и у складу са законом учествују у процесу хармонизације како не би дошло до губитка права на имовинске непокретности.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...