Насловна Почетна МИЛО ИЗ ПОЛИТИЧКЕ ПЕНЗИЈЕ И ДАЉЕ БИ ДА НАС СВАЂА: Темељни уговор...

МИЛО ИЗ ПОЛИТИЧКЕ ПЕНЗИЈЕ И ДАЉЕ БИ ДА НАС СВАЂА: Темељни уговор са СПЦ највећа издаја од 1918. године!

Бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да је потписивање Темељног уговора са СПЦ највећа издаја Црне Горе након 1918. ходине, а да је „данашњим хвалоспјевом“ премијер Дритан Абазовић потврдио своју особину „беспризорног манипулатора“.

Рачунајући ваљда на плиткоумност и кратко памћење Црногораца, премијер нам сугерише да је одрицање од сакралног блага и културно-историјског идентитета Црногораца политички подвиг којег треба прославити. За толико безобразлука није довољно бити само велеиздајник и патолошки лажов, треба бити и без трунке морала. Вријеђајући здрав разум Црногораца надробио је у ображложењу тог свог недјела све што једном шарлатану може пасти на памет, написао је Ђукановић у реаговању на Абазовићев ауторски текст.

Сами тај чин, додаје он, има дугу предисторију сложености црногорско-српских односа.

Али, да не мијешамо озбиљне теме наших историјских неспоразума са политичким дјеловањем једног лакосјенастог, властохлепног, издајничког маргиналца… Који је себи дао за право да у циљу допадљивости неким иностраним менторима понавља епохалну политичку глупост како су тобоже балкански национализми инспирисани корупцијом. Па испада да је више од 8 хиљада људи у Сребреници убијено из коруптивних побуда. Тако суди памет и морал случајног премијера Црне Горе, пише Ђукановић.

Бивши предсједник подсјетио је на неке датуме из новијег доба.

-Црна Гора је и у ратовима 90-их и у бомбардовању СРЈ ‘99. потврдила своју отвореност, хуманост, пожртвованост, солидарност…Да то није био случајан узлет потврдила је политички и 2022. године дајући најважнију политичку позицију у држави припаднику мањинског народа, који је на изборима завриједио неколико процената подршке. Можда би неко могао покушати да релативизује тај велики искорак савремене Црне Горе у афирмацији мултиетничке демократије тврдњом да је то било изнуђено ослобађањем од дотадашње апостолске Владе која је све радила да грађанску и секуларну Црну Гору преобрати у српску и теократску државу под управом СПЦ. Али и то би била манипулација Абазовићевог типа по рецепту власника Вијести, његових креатора, да се направи што мутнија мочвара у којој се све што вриједи обесмишљава и релативизује. Али нико не може да оспори да је Црна Гора давањем премијерске функције представнику мањинског народа без изборног повјерења направила корак од седам миља, што је незамисливо не само у региону, него и у ширем окружењу, у демонстрацији искрене припадности политичком моделу мултиетничке демократије, пише у реаговању.

Ђукановић истиче да је Абазовић дао себи за право да закулисно иза леђа стручне, научне и доброг дијела политички релевантне јавности, преко кољена пресијеца историјске, вишевјековне контроверзе црногорско-српских односа.

Тако што ће се тим потписом одрећи културно-историјског и националног идентитета Црногораца, а тиме и реалног основа за постојање независне државе Црне Горе. Излазећи у сусрет идеолозима и политичким протагонистима великосрпске идеје о Црногорцима као цвијету српства и Црној Гори као ‘српској Спарти’. Поништавјући тиме херојску тековину одбрањеног права на слободу и независност наших предака, од Петровића, преко комитског покрета, 13.јулских устаника и партизана до политичке генерације Јовановића, Милатовића, Ђурановица, Жарковића, Брајовића, Орландића… који су се у времену социјалистичке Југославије промишљено и храбро супростсвљали асимилаторским настојањима из сусједства. Наш несрећни премијер би све то да поништи и да затре и сјећања на та историјска достигнућа. Не водећи рачуна о чињеници да то њему не припада. Ни по којем основу. Сјетимо се само колико смо пута од представника бошњачког и албанског народа у Парламенту чули да не желе да пресуђују у црногорско-српским политичким неспоразумима који имају дубоке историјске коријене. Иако је грађанска Црна Гора државни дом свих нас заједно, овај резон поштених и одговорних људи заслуживао је и заслужује апсолутно поштовање. Али не и Абазовића. Многи људи знају како сам се енергично супротстављао свима који су замјерали што смо дали подршку једном Албанцу да дође на чело Владе. Говорио сам и опет понављам: једино што у њему вриједи је то што је Албанац. Колико и следбеник аутентичне укоријењене традиције Албанаца у Црној Гори, то је друго питање, поручује он.

Абазовићу, додаје Ђукановић, свакако не припада право да рјешава тако значајне проблеме ни по основу нископроцентног изборног легитимитета, а још мање да „ту велеиздају прославља као подвиг и да се руга са здравим разумом и достојанством Црногораца“.

Могао је сачекати још 20-ак дана па да слави незапамћени једногодишњи рекорд вршења власти након изгубљеног повјерења у Парламенту. Изгубљеног управо због тог историјског недјела којим се хвали. Вјерујем да није далеко дан кад ће Абазовић за велеиздају сносити одговорност, не само политички. Чега се паметан стиди, Абазовић се очигледно тиме поноси. Не види да је политички осрамоћен за сва времена, закључује Ђукановић.

Најновији чланци

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...