Насловна Политика Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни...

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих сам их вратио Скупштини на поновно одлучивање су остале, саопштио је данас предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

-С обзиром на јасну Уставну норму из члана 94 став 2 која гласи: „Предсједник Црне Горе дужан је да прогласи поновно изгласани закон”, нема простора за другачије уставно поступање Предсједника државе. Вјерујем да укупним радом, а посебно у овом времену комплексног амбијента вршења власти, најбоље доприносим држави и њеном демократском напретку, апсолутним поштовањем Устава Црне Горе, истакао је Ђукановић.

Надам се, додао је он, да су, након потписивања закона и њиховог објављивања у Службеном листу, чиме они тек постају дио правног система Црне Горе, створени услови за покретање процедуре од стране било којег субјекта у друштву за оцјену њихове уставности.

-Вјерујем да ће Уставни суд, као једина надлежна инстанца, дати одговор на ово питање на независан и професионалан начин, закључио је он.

Посланици Скупштине Црне Горе су 20. јануара поново усвојили измјене закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, о кредитним институцијама, санацији кредитних институција и фискализацији у промету производа и услуга. Такође, посланици су поново усвојили измјене закона о раду, државним службеницима и намјештеницима, здравственој заштити.

Ђукановић је прошле седмице најавио да ће потписати поново усвојене законе јер га, како је појаснио, на то обавезује Устав Црне Горе, у којем је јасно прописано да је предсједник дужан да потпише поновно изгласане законе у парламенту.

-Устав је недвосмислен, не оставља простора за различита тумачења, нити за другачије понашање предсједника државе, уколико жели да се придржава Устава, рекао је Ђукановић.

На тај начин ће, како је појаснио створити услове да се настави процедура која ће логично водити и ка Уставном суду, “који је једини позван да арбитрира да ли су ти закони доносени, и да ли је њихов садржај у складу са највишим правним актом наше земље”.

Најновији чланци

Подршка гуслара каолицији „За будућност Никшића“

Легендарни гуслар Бошко Вујачић и један од најбољих гуслара млађе генерације, Марко Шћепановић, дали су снжну подршку коалицији "За будућност Никшића" и Марку Ковачевићу....

Виши суд; Миго, нека ти је срећно 97.000 евра!

Вијеће Вишег суда у Подгорици, донијело је рјешење којим се обустваља кривични поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, који је у афери „Коверта“...

Представљамо: Нови (46) број „Гласа Холмије“

Према ријечима главног и одговорног уредника Горана Киковића из штампе је изашао нови број часописа за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском...

Ко се то брука и ко се то не стиди: Вијенац и тробојна трака у јарку цетињског комунизма!

Пише: Иван Милошевић Јучерашњи жупски инцидент учинио ми се као дио предизборне кампање и могао се ставити у тај шешир и кренути даље. Међутим, овај...

Здравко Кривокапић: Смирити страсти у Никшићу!

Предсједник Владе Здравко Кривокапић позвао је све у Никшићу на смиривање тензија, а надлежне институције да пронађу оне који су криви за инциденте који...