Насловна Фељтони Миљан Станишић: "Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године" (2)!

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (2)!

Пише: Миљан Станишић

ИЗВОДИ ИЗ РЕЦЕНЗИЈА И ПРИКАЗ ИЗДАВАЧА КЊИГЕ  „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“

Врло захтјеван наслов нашао је свог аутора у Миљану Станишићу, публицисти, упорном истраживачу и провјереном стилисти. Није ми познато да је на ову тему написан до сада обимнији и документованији текст. Међу првима је запазио и осмислио за многе истраживаче скривену пропагандистичку појаву, када је ријеч о нашој партиципацији у Другом свјетском рату , која је означена као НОБ, НОР, па и као револуција. А у питању је била наша партиципација у великој антифашистичкој борби, коју су водили Савезници. То поткрепљује бројним детаљима, цитирајући документацију. У једном партизанском документу, 3. марта 1942. године, каже се да је „Сва Црна Гора пролетерска и комунистичка“. Слиједи потом директива „За сада је важније убијати и истјерати четнике, него ли италијанске окупаторе“. Слично наступа и ЈВуО (четници), поручујући „Ми се боримо за Краља…за Југославију“.

У антифашистичкој борби обје стране приоритетно воде међусобну борбу, настојећи да за њихов локални сукоб користе и Савезнике и њихове непријатеље. Обични борци нијесу разумјели такве радње својих старјешина. То је био задатак политичке пропаганде, у чему је комунистичка била успјешнија. Ову основну тезу аутор је поткријепио бројним примјерима из Црне Горе, највише из Даниловграда. У питању је био пионирски подухват, који ће евентуално трпјети примједбе, управо, због првјенства. Читаоци ће ово дјело радо прихватити управо због тих новина, које отварају очи, заслијепљене политичком пропагандом. Аутору припада признање за нови приступ старој теми, за огроман труд који је уложен.

АКАДЕМИК ЗОРАН ЛАКИЋ

 

Ова књига представља једну огромну ФРЕСКУ о страдању и борби српског рода окупираног од прљаве, зле идеологије црвених, који у великој мјери нијесу били ништа лакши, чак и тежи, и од самог фашистичког окупатора. Мало су кад наш српски народ, наша круна, наша традиција и судбина били у тежем положају – све је то сјајно, фантастично, истинито исписао у овој вјечној књизи Миљан Станишић. Свака част писцу ове књиге, чија ће истина засвијетлити кад се појави штампана, кад бљесне на овом замраченом свијету, у овој данас мрачној Црној Гори.

РАНКО ЈОВОВИЋ

Миљан Станишић

 

Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941-1945. године је истраживачки подухват којим се акрибички већ три деценије бави Миљан Станишић, а што ће бити крунисано истоименим плодоносним и замашним књигама, како по обиму, тако још више по садржини, квалитету и свеобухватности. Оне ће представљати историографско богатство у расветљавању трагике братоубилаштва код нас, чији је виновник била КПЈ, откривајући његове каузално-посљедичне везе. У овом узвишеном дјелу аутор нам указује да сваки тоталитаризам, као што је био нацизам и фашизам, али и комунизам, производе велико зло и страдање, а да достигнути цивилизацијски и демократски процеси и принципи немају алтернативу.

ДР ВУКИЋ ИЛИНЧИЋ

ПРИКАЗ ИЗДАВАЧА КЊИГЕ: НАД РУКОПИСОМ КЊИГЕ МИЉАНА СТАНИШИЋА

Рукопис књиге Миљана Станишића Братоубилачки играђански рат у Црној Гори (1941)прилог критичком тумачењу тоталитаризма представља научно истраживачки подухват првога реда. На темељу богате изворне грађе и обимне литературе аутор показује да је рат у Црној Гори од 1941. до 1945. био братоубилачки, грађански, вјерски и класни, те да га је започела КПЈ са циљем освајања власти. Он историјски поуздано и документовано говори о свирепом комунистичком насиљу над недужним, нарочито угледним људима од 1941. године које су комунисти прогласили за „класне непријатеље“.

Станишић овдје сериозно истражује атеистичку и тоталитарну комунистичку идеологију, њене темеље и њена (сатанистичка) исходишта сагледавајући у том кључу и чињеницу да се злочини комуниста почињени током Другог свјетског рата у Црној Гори по бруталности могу мјерити једино са усташким злочинима над српским народом.

Снажном аргумантацијом на основу бројних докумената, аутор разобличава природу и суштину комунизма, и као идеологије и као политичке праксе. Циљ који је себи поставио – да објасни стратегију, тактику и методологију КПЈ и њену улогу у покретању братоубилачког рата у Црној Гори, – аутор је у потпуности постигао. Осим тога, Станишић у овом рукопису показује проницљивост у садашње догађаје у Црној Гори пажљиво понирући у документацију бурног и трагичног периода између 1941. и 1945. године.

Настала као резултат ауторове посвећености истраживању ратних дешавања у Црној Гори, дугогодишњег истраживачког искуства и потреби за критичким преиспитивањем догађаја из периода грађанског рата на овом простору, ова Станишићева књига је несумњиво велики допринос нашој историографији. Зато ће она бити незаобилазна и за све научне раднике  који проучавају период историје Црне Горе под окупацијом (1941-1945).

ДОЦ. ДР БУДИМИР АЛЕКСИЋ

 

 

Изражавам захвалност свима који су допринијели објављивању књиге, а нарочито: Андрији Мандићу, за финансијску помоћ штампања књиге; издавачу – Институту за српску културу из Никшића (др Будимиру Алексићу и др Николи Маројевићу), као и рецензентима књиге  – академику Зорану Лакићу, Ранку Јововићу и др Вукићу Илинчићу (који су прије четири године прочитали комплетни рукопис, од којег ће настати четиру књиге на тему братоубилачког и грађанског рат у Црној Гори 1941-1945. године, дајући ми корисне савјете и сугестије).

(Наставиће се)

Изашла је из штампе прва од пет књига („Братоубилачки и грађански рат уз Црној Гори 1941. године“)  аутора Миљана Станишића на тему братоубилаштва у Црној Гори од 1941-1945. године, а у припреми за објављивање су му и књиге: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1942“, „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1943“, „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1944-1945…“, као и „Ђенерал и војвода Бајо Станишић“ (која ће бити објављена наредне године поводом 80-годишњице од његовог страдања). Прије више од три године рукопис за ове књиге дао је митрополиту Црногорско-приморском г. Амфилохију, који пошто их је прочитао похвално се о њима изразио и дао је благослов за њихово објављивање. Наведена књига („Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, садржи 460 страна текста на квалитетном папиру, тврди повез, шивена и са мноштвом илустрација, тј. колор фотографија и сл.) која је изашла из штампе и наведене четири књиге, које су у припреми, плод су више од тродеценијског истраживачког рада на теми братоубилаштва у Црној Гори од 1941-1945. године. У 17 наставака фељтона представићемо дио из садржаја књиге „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, као и дјелове из рецензија књиге, од академика Зорана Лакића, познатог српског пјесника Ранка Јововића (сина проф. Милоша који је био жртва крвавог комунистичког „злог прољећа“ у Словенији, маја 1945. године) и др историје Вукића Илинчића, који су прије четири године прочитавши рукопис за књигу, дали ми врло корисне сугестије и написали рецензије. Објављен је и приказ књиге од доц. др Будимира Алексића, у име издавача Института за српску културу из Никшића. Књига се може набавити од 1. јула уз дневну новину „Дан“, по популарној цијени од 10 евра.

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...