Насловна Политика Милан Кнежевић: Волим УРУ, но трпим, измијењена влада до 15. октобра!

Милан Кнежевић: Волим УРУ, но трпим, измијењена влада до 15. октобра!

Предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић каже да је неопходно да дође до реконструкције Владе Црне Горе, и да је премијер Здравко Кривокапић инокосни орган у Влади, а да промјене тражи 37 посланика од 41 колико има владајућа већина.

И УРА тражи промјене. Тако да је недвосмислено потребно реконструисати Владу. Да ли ће у њу ући ући лидери партија не знам, јер ће то одлучити органи партија. Не видим ни један разлог зашто не би били лидери партија чланови Владе – рекао је Кнежевић у Јутарњем програму РТЦГ.

Он истиче да га изненађује реаговање ГП УРА на договор Демократа и Демократског фронта.

Волим и ја УРУ, но трпим. Увијек су говорили да пристају на све ако се не руши договор од 9. септембра прошле године. И ми смо то урадили. Очекивао сам салве похвала, а наишли смо на жестоке критике – казао је Кнежевић.

Он је рекао да у овом тренутку избори не одговарају никоме, али да би ДФ имао одличан резултат.

Мислимо да нису потребни, али ДФ би, ако би били одржани, имао бољи резултат него на прошлогодишњим изборима. Неки из владајуће већине, међутим, не би прошли ни цензус и Владу би видјели само ако прођу Карађорђевом улицом у Пидгорици – рекао је Кнежевић.

Он сматра да до разрјешења кризе власти у Црној Гори могло би да дође најкасније до 15. октобра, да имамо и реконструисану Владу и изабран Тужилачки савјет, и да Скупштина и Влада могу да почну да функционишу у скаду са Уставом и законом и без турбуленција.

Кнежевић је казао да у ДФ-у сматрају да је 42. Владу потребно оснажити политичким личностима и представницима конституената парламентарне већине.

И свакако да странке које подржавају Владу Здравка Кривокапића на својим страначким органима кандидују најбоље људе не би ли се изашло из озбиљне кризе у којој се налази црногорско друштво а и не би ли се Влада стабилизовала и најзад почела да се бави круцијалним проблемима који оптерећију црногорско друштво, казао је Кнежевић.

На питање да ли себе види у реконструисаној Влади, Кнежевић је казао да персонално рјешење није императив.

-Али сматрам да политичари и људи који су на изборима освојили значајан број гласова свакако треба да имају своје људе у Влади. Да ли ће то бити предсједници партија, потпредсједници, посланици или неки други високи функционери то ће одлучити страначки органи, казао је Кнежевић.

Један од лидера ДФ-а је казао да очекује позитиван одговор националних мањина на њихов позив за учешће у реконструисаној Влади.

Сматрам да мањине треба да буду дио реконструисане Владе, и представници албанских странака и Бошњачке странке. Њима су познати моји и ставови ДФ-а. Упркос идеолошким разликама сматрамо да представици мањинских народа треба да нађу мјесто у тој новој Влади да се интегришу на тај начин да им се пошаље порука да је Црна Гора и њихова држава и да заједнички преузмемо одговорност за све што ће се у будућности дешавати а надам се позитивним трендовима, казао је Кнежевић.

Он је рекао да су сматрали неопходним да се број ресора у Влади увећа, тако што би се један број ресора подијело.

Неопходно је и да се утврди који су министри радили добро а који лоше и да договором изаберемо најбоље људе за те ресоре. Ми морамо у разговору са премијером и потпредсједником Владе дођемо до рјешење које је прихватљиво за све, казао је.

О пресоналним рјешењима, истиче, нијесу још разговарали.

Желимо да са колегама које подржавају Владу Здравка Кривокапића утврдимо принципе а сигурно да би један од принципа могла да буде подјела из септембра и почетка октобра прошле године коју је Кривокапић тада у својству мандатара понудио представницима парламентарне већине и ми сматрамо да је неопходно уважити демократске стандарде и правила тј. да најјачи конституенти добију мало већи број ресора. Ова влада суштински није експертска, казао је Кнежевић.

Кнежевић је подсјети да су се обавезали да неће покретати ниједну тему око које не постоји консензус у црногорском друштву те да, како је казао, не треба бринути за Споразум који су потписали Кривокапић, Бечић и Абазовић не брину.

Наша је намјера да покушамо да нађемо компромис и све оно што нас раздваја ставимо по страни и овој влади покушамо да обезбиједимо мало дужи мандат. Убијеђен сам да ДФ води најбољу политику у овом тренутку, истакао је Кнежевић.

Он сматра да у овом тренутку избори не одговарају ником али ако до њих дође поручује да ће ДФ имати много бољи резулат него у августу 2020.

ДФ не преферира изборе али смо спремни за њих чим се утврди да не постоје основи за даљи рад и дјеловане парламентарне већине. Ми немамо ни коалициони споразум којем су утврђене права и обавезе. Када дође до реконструкције Владе треба направити и коалициони споразум. Избори су евидентна могућност као и прелазна влада, ми преферирамо реконструкцију. Подсјетићу, одустали смо од нове владе са новим премијером тако да смо ми направили велики компромис у правцу превазилажења кризе, сматра Кнежевић.

На питање, осјећа ли се одговорним за подјеле у земљи одговорио је „ни најмање“.

Ја све вријеме позивам на мир и поштовање закона. Сматрам да су сви они који су се противили устоличењу у Цетињском манастиру имали право да протестују али у складу са законом да скуп пријаве да се знају одговорна лица. Не осјећам одговорност за 4. и 5. септембар, закључио је Кнежевић.

Најновији чланци

Космет: Побједа „Српске листе“ у 10 општина!

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг...

Требиње: „Дучићеве вечери поезије“!

Научно-књижевним скупом “Пјеснички дијалог с Дучићем” вечерас ће у Требињу почети “Дучићеве вечери поезије”. Овај скуп отвориће градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Матице српске...

Сергеј Лавров: Обустављамо рад наше мисије при НАТО-у!

Русија ће од почетка наредног мјесеца суспендовати рад сталне мисије у НАТО-у након одлуке Алијансе да повуче акредитације осморо запослених у руској мисији, изјавио...
video

Четнички јубилеји, 78 година: Острошка трагедија, погибија Баја Станишића, комунистичка превара и иживљавање!

Припремио: Иван Милошевић Половином октобра 1943. године у манастиру Острог комунисти су ликвидирали, односно стријељали виђене и неке од првих људи четничког покрета у Црној...

Грађани и безбједњаци: Овце и вуци!

Пише: Иван Милошевић Рече предсједник Вијећа за националну безбједност да не може да су вуци сити и овце на броју! Истина, гје је то било...