Насловна Политика Милан Кнежевић: Умјесто са амабасадорима премијер да разговара са нама!

Милан Кнежевић: Умјесто са амабасадорима премијер да разговара са нама!

Очигледна криза власти и несклад између предсједника Владе Здравка Кривокапића и Демократског фронта, као представника највеће владајуће коалиције, којој је носилац листе на последњим парламентарним изборима био управо премијер, може се ријешити једино разговорима, а не међусобним нападима. То је јуче поручио и Милан Кнежевић, један од лидера ДФ-а и предсједник Демократске народне партије. Он је у изјави за Дан казао да је разговор најбољи модел за излазак из кризе, али „не разговор премијера са амбасадорима, већ са онима који су га бирали и поставили на тако важну функцију“.

Одговорност за излазак из паламентарне кризе и кризе у Влади искључиво је на премијеру. Након никшићких избора, на којима је његова странка у коалицији са странком Алексе Бечића освојила два мандата, Кривокапић више није ванстраначка личност и сада би требало да се понаша по утврђеним демократским правилима и стандардима, поручио је Кнежевић.

Кривокапић је раније изјавио да је свјестан да у овом тренутку нико није задовољан, посебно политичи субјекти, јер су очекивали више.

-Вјероватно су научили да ухљебљују своје људе и чекали овај тренутка као мјеру тога, али ова влада жели да при том дубинском запошљавању води рачуна да Црна Гора буде другачија, казао је Кривокапић.

Оштре оптужбе на рачун изјава и потеза премијера Кривокапића претходних дана су стизале од функционера Покрета за промјене и Социјалистичке народне партије, који су поручили да више неће трпјети његове уцјене нити толерисати непоштовање одлука које сви заједно усагласе.

Посланик Демократске Црне Горе Драган Краповић сматра да је потпуно легитимно да посланици већине критикују и коригују потезе Владе. Како је истакао, нова већина је то већ демонстрирала веома јасно гласајући за контролна и консултативна саслушања више министара, вицепремијера, директора АНБ-а…

Он подсјећа да је приликом избора Кривокапићевог кабинета један дио већине дао Влади 200 дана и да је природно да се тек након истека тог рока направи евалуација урађеног и да се евентуално повуку неки потези.

Сувише је кратко вријеме од почетка рада Владе да би се могла направити свеукупна анализа, јер је практично на самом почетку мандата. Скупштина ће наставити са контролом извршне власти, али сматрам и да већина која је гласала за ову владу не би требало да свако мало јавно атакује на њу, а поготово то не би требало да се ради на начин да се паушално оптужују и вријеђају њени чланови, рекао је Краповић.

Што се тиче кризе законодавне и извршне власти, он сматра да та криза није толико дубока и да је једним дијелом условљена изборима који су одржани у општини Никшић, те да сада слиједи пријеко потребни период стабилности и рада на контроли и унапређењу епи демиолошке и економске ситуације у Црној Гори.

Наш фокус у овом моменту је на подршци Влади која се суочава са овим изазовима, поготово у сусрет туриетичкој сезони 2021, од које ће много зависити сви аспекти живота у Црној Гори и у сфери јавног здравља и у сфери економије, безбједности и владавине права. Ова влада има нашу подршку, проблеми ће се рјешавати и заједно ћемо донијети боље животне услове грађанима Црне Горе, поручио је Краповић.

Посланик ПзП-а Бранка Бошњак је прије два дана оштро реаговала на одлуку премијера Кривокапића да изненада промијени списак кандидата за Борд директора Електропривреде, уз поруку да ће из ПзП-а због тога добити одговор какав заслужује. Није прецизирала у којој форми ће дати одговор.

Очигледно је, сад већ по ко зна који пут, да Кривокапић не држи ријеч и не поштује ни свој принцип ни јавни интерес. Он се са толиком лакоћом поиграва са људима д а је то недопустиво, да не кажем неку грубљу ријеч, казала је Бошњак.

Лидер СНП-а Владимир Јоковић сматра да су сви једни о другима већ исувише рекли и да треба мислити на грађане који желе дјела, а не ријечи. Он је апеловао на све политичке субјекте, а посебно ка Владу и премијера, да се суздрже од тешких ријечи и да ту енергију усмјере на разговоре и договоре како би народу Црне Горе било боље јер су зато и изабрани.

Вјерујем да сви желимо исто да још више развластммо ДПС, што до сада нисмо урадили и то иде веома споро. Зато апелујем на све, а посебно на Владу и премијера, да у потпуности поштујемо договоре које смо постигли прије формирања Владе. Мислим да је кључни узрок досадашњег неслагања то што ни у динамици ни у потпуности не поштујемо постигнуте деговоре. Ако некоме ти договори не одговарају, или су се појавили нови моменти у свему овоме, онда је људски да сједнемо, разговарамо и постигнемо нове. Имајмо на уму да једни без других не можемо, јер ако само један оде ми немамо власт. Спустимо лопту, бирајмо ријечи, јер ако овако наставимо, бојим се да ћемо доћи у ситуацију да ово што сад имамо буде неодрживо, казао је Јоковић.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...